Sistemul 3-5-2 – Soluții tactice

A.S.T – ALLENATORE.NET

CARTE ÎN CULORI (17 X 24 cm – 160 pagini)

EDITURA: WWW.ALLENATORE.NET

Pret: 148 LEI

Sistemul 1-  Considerat eronat ca un sistem defensiv, câțiva dintre antrenorii în vogă actualmente, i-au conferit o interpretare offensivă, eficace și spectaculoasă.
Antonio Conte l-a utilizat pentru  construirea  succesului în Italia cu Juventus, iar mai apoi în Anglia cu Chelsea, și, pornind de aici, mulți antrenori italieni sau europeni  l-au imitat.
Motivele acestei renașteri sunt simple și provin din însăți structura acestui sistem de joc.

Utilizarea modulului 3-5-2 semnifică de fapt acoperirea într-o manieră extrem de eficace a spațiilor vitale în timpul jocului, în special a zonei centrale unde acționează  3 fundași,  3 mijlocași și 2 atacanți.

Dar prin intermediul unor mici repoziționări a jucătorilor interni este posibilă exploatarea adecvate a zonelor laterale – deci exploatarea amplitudinii, lățimii terenului – datorită tandemurilor formate din fundașii laterali și mijlocașii interni de pe acea parte.

Prezența celor trei fundași centrali, ajutați de laterali, ușurează construcția pornită de la bază și gestionarea posesiei mingii, în timp ce prezența atacanților centrali, asistați de laterali și de aparițiile mijlocașilor interni permit atacarea eficientă a defensive adverse, atât pe interior cât și pe exterior.

In concluzie, utilizarea sistemului 3-5-2 permite antrenorului rezolvarea sistematică a 3 principii de bază a tacticii collective, în faza de posesie: eșalonarea, exploatarea lățimii terenului și explorarea profunzimii acestuia.

În timpul tranzițiilor negative, presența a trei fundași centrali, ajutați de mijlocașul central, permite echipei să rămână echilibrată și să acopere adecvat partea interioară a terenului.

În fază defensivă, mobilitatea jucătorilor și utilizarea strategică a lateralilor permite antrenorului să varieze zona de pressing, poziționând baricentrul echipei unde consider mai util.

Volumul 3-5-2 este cartea perfectă pentru înțelegerea tuturor acestor aspecte.
Intenția autorilor, coordonați de Renato Montagnolo, este acela de a furniza idei și informații utile cititorului pentru învățarea aprofundată a acestui sistem de joc.

În prima parte, într-o abordare analitică, se face un studiu general cu referire la  punctele forte și punctele slabe în faza de posesie sș de non posesie.

În partea centrală cititorul va găsi o examinare completă a sitemului de joc în oponență cu posibilele dispuneri ale adversarului și va putea studia măsurile care trebuie utilizate atât în faza de posesie cât și în cea de non posesie.

În ceea ce privește faza de posesie vor fi examinate trei situații diverse: cum se depășește prima linie de pressing, cum se ocupă zona de prefinalizare, cum se penetrează sau se înconjoară linia defensivă adversă.

În faza de non posesie vor fi studiate două teme: ce manevre sunt necesare pentru încercuirea și exercitarea presiunii asupra construcției jocului adversarului și ce comportament trebuie să aibă linia defensivă în raport cu posibilele dezvoltări ale jocului din partea adversarului.

În încheiere, ultima parte este dedicată didacticii, iar cititorul poate găsi multe exerciții specifice pentru antrenarea diferitelor faze ale jocului.

Cartea este scrisă simplu, detaliat și specific, iar prezența numeroaselor figuri ilustrează și redau clar diferitele concepte ale autorilor: o carte perfecta pentru cei care vor să cîștige cu acest sistem de joc.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.