POSESIA TACTICĂ

Unele dintre cele mai importante școli de fotbal la nivel mondial și european, utilizează cadrul de referință geometric pentru a ușura analiza și lectura contextelor de joc.

Acest aspect pleacă de la principiul că este posibil să descompunem modulul de joc în triunghiuri și romburi, făcând astfel mult mai eficace fluxul de joc în cadrul procesului de menținere a posesiei mingii.

În fotbal, situațiile de joc pot fi decise fie colectiv, fie individual.
Să ne imaginăm că trebuie să deschidem frontul de atac. Este mult mai ușor de făcut acest lucru prin pase succesive dintr-o latură a terenului spre cealaltă, decât dacă un jucător ar traversa terenul prin conducere individuală.

În schimb, dacă trebuie să finalizăm o acțiune pe lungimea terenului, capacitatea individuală a jucătorului este esențială pentru depășirea adversarilor.


Aceste două exemple ne permit să reflectăm asupra faptului că, în timpul partidei, jucătorul trebuie să fie capabil să:
-colaboreze cu coechipierii pentru a atinge obiectivele tactice ale jocului
-să-și asume inițiative individuale care să dea calitate acțiunii (ofensive și defensive)

Inclusiv în ceea ce înseamnă menținerea posesiei, jucătorul trebuie să posede competențe individuale și colective pentru a putea dezvolta acțiuni strategice eficace.

Competențele individuale se regăsesc în poziția în teren, oprirea-preluarea mingii, protejarea mingii sub presiunea adversarului (situație de 1 V 1 pasiv), transmiterea mingii la un coechipier. În același timp jucătorul trebuie să știe să se coordoneze cu coechipierii pentru a rezolva colectiv contextul tactic, identificând un obiectiv comun, cum ar fi circulația mingii dintr-o zonă de teren în alta.

Pentru “a conecta” jucătorii între ei sânt necesare anumite coduri de legătură între elementele care compun structurile tactice, mai mult sau mai puțin ample.

Vorbind despre posesia mingii, adică de faza ofensivă, este fundamental să descompunem acțiunile complexe în procese și sub-faze specifice. Acesta reprezintă un prim factor fundamental care permite jucătorilor să determine obiectivul și să-l realizeze împreună!

Un alt element fundamental este acela de a stabili sarcinile și responsabilitățile fiecărui jucător în interiorul structurii tactice în care este implicat. Strctura tactică poate fi sistemul de joc în complexitatea sa, sau micro-structuri recunoscute ca figuri geometrice cum sânt triunghiuri sau romburi.

Destructurarea modulului de joc în figuri geometrice permite dirijarea unui joc circular, deloc simplu de realizat, în special de echipele care își construiesc jocul pe întregul sistem de joc. Sigur că nu putem afirma că o filozofie de joc este mai bună decât alta, compoziția echipei, factorii antrenați, sânt aspecte de luat în considerare când vorbim de organizarea colectivă echipei.

În urma celor expuse, putem identifica câteva aspecte didactice importante:

– Identificarea regulilor spațiale care „leagă” jucătorii în interiorul structurilor tactice (macro sau micro)
– Furnizarea către jucători a codurilor comportamentale în funcție de acțiune (proces) și context
– Măsurarea timpilor de joc individuali
– Analiza timpilor de sincronizare colectivă
– Recunoașterea elementelor tehnice care apar în joc în diferite stadii ale acțiunilor

Pentru a evita să ne imaginăm jocul de fotbal ca o competiție în care toți jucătorii au aceeași funcție, ci ca un joc unde fiecare element are un rol și responsabilități care se intersectează cu ale coechipierilor pentru rezolvarea colectivă a situațiilor de joc, este fundamental ca în timpul posesilor tactice jucătorii să fie dispuși în teren pe baza rolurilor (posturilor) tactice.
Acest fapt permite interconectarea unora cu ceilalți și dezvoltarea codurilor comportamentale de care aminteam mai înainte.

Vă prezint în continuare câteva propuneri practice utilizabile în faza de construcție:

4 Vs 4 + 3 jolly
Jucătorii sânt dispuși pe posturi ca în figură.

Exercițiul se derulează ca un clasic joc de poziționare în care apărătorii se transformă în posesori și colaborează cu jucătorii jolly odată ce recuperează mingea.
Obiectivul exercițiului este acela de a antrena fluxurile de joc și a face să circule mingea de la un romb la altul în funcție de poziția adversarilor.

Pentru buna reușită a exercițiului este fundamental ca jucătorii să știe să controleze jocul în funcție de dispunerea adversarilor.
Scopul exercițiului este de a menține constant balonul în interiorul sectorului central și de a duce mingea în exterior doar când este necesar. Utilizarea excesivă a laturilor terenului ajută apărătorii, după cum se vede în figură.

5 Vs 5 + 3 Jolly

Jucătorii sânt dispuși pe posturi ca în figură.


Exercițiul este similar cu precedentul, diferența consând în faptul că în centrul structurii tactice se dipun doi “regista” – mijlocași centrali, în loc de unul.
Această dispunere este necesară atunci când adversarul exercită presiune în zona centrală și este necesară apariția unui coleg alături.
În figura de mai jos este evidențiat clar ceea ce am expus mai sus.

5 Vs 5 + 2 Jolly, 1 Portar și 1 Vârf

Și acest exercițiu este strâns legat de celelalte pe care le-am prezentat.

Structura tactică prevede 9 jucători, doi dintre ei fiind poziționați în afara zonei centrale, având funcțiile de portar și vârf de atac.
Obiectivul exercițiului pentru echipa care are posesia este de a menține controlul jocului conform principiilor prezentate în acest articol.
E interesant de notat, dupa cum se observă în figura de mai jos, posibilitatea pentru posesori de a folosi doi mijlocași in centrul structurii tactice, un mijlocaș intern trecând în centru, locul lui fiind luat de atacant.

Exercițiile pe care vi le-am propus sânt exerciții situaționale, dar în antrenamentul jucătorului este indicat să se folosească exerciții „umbră”, adică fără adversari, pentru a consolida gesturilor tehnice și care prin repetare dezvoltă conexiunea dintre jucători. Astfel jucătorii se vor familiariza unii cu alții și vor înmagazina la nivel subconștient acele informații care pot fi „scoase” în momentul când sânt pe terenul de joc față în față cu adversarul.

Dacă doriți să aprofundați acest subiect și să aflați mai multe despre tehnica / tactica individuală și colectivă, vă așteptăm la Timișoara, în 19-20 iunie, alături de Massimo Lucchesi și Manuele Cacicia, la un seminar, sperăm noi, peste nivelul celui de anul trecut!

Mai jos puteți vedea o galerie foto, de la evenimentul de anul trecut.

Și nu uitați, locurile sunt limitate!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.