Brendan Rodgers – Un model de urmat (4)

(articol scris imediat după numirea lui Rodgers în funcția de antrenor al lui Liverpool)

Rodgers, 39 ani, vorbește cu drag despre timpul petrecut cu Mourinho la Chelsea – unde a fost antrenorul echipei de tineret – dar admite că abordarea lui e foarte diferită de cea a „the Special One”.

Antrenorul lui Swansea a adăugat: „Cu Mourinho, educația mea fotbalistică a fost ca și cum aș fi studiat la Harvard”.

„Dar filosofia mea față de joc e complet diferită de a lui, da.”

„Cu certitudine. Lumea nu înțelege cum poate fi diferită. Cheia este că înainte de a merge la Chelsea eu aveam deja filosofia formată.”

Cum ii face să joace așa?

Rodgers a adaugat: „Lumea împarte în categorii: tehnic, tactic, fizic și mental. În fiecare zi, în ceea ce lucrăm, tot ce facem este cu mingea.”

Spontan repetă în spaniolă: „Todo lo que hacemos es con el balon”.

Aceleași cuvinte pe care șeful faimoasei academii a Barcelonei, La Masia, Carles Folguera le-a folosit când l-am intervievat anul trecut despre metodele de antrenament ale catalanilor.

Așadar, ca si Barcelona?

Rodgers a răspuns: „Exactamente. Asta e ideologia. Îmi place ca jucătorii să gândească.”

„Îmi place să ii doară mintea după fiecare antrenament. Vreau să gândească într-una. Ca să jucăm așa e nevoie de jucători cu inteligență incredibilă.”

„Portarul are mingea și o degajează… nu trebuie să gândească. Dar viteza de gândire în echipa noastră e așa de importantă.”

„Lumea mă întreabă ’De ce nu alergi prin păduri ca să îi faci puternici?’. Eu le spun ’Nu am văzut niciodata copaci pe terenul de fotbal’.”

„Mourinho mi-a spus ’Un pianist nu aleargă în jurul pianului. El stă la pian și exersează pînă când îi iese melodia’.”

„Noi suntem la fel. Nu alergăm în jurul terenului, noi jucăm pe teren.”

Mențiune:
Daca s-ar putea să îi cerem lui Rodgers o lămurire, eu aș cere mai multe detalii despre modul în care l-a influențat Mourinho. Spun asta pentru că, pe de o parte, Rodgers spune că a lucra cu Mourinho e ca și cum ai studia la Harvard, dar pe de altă parte, spune și că are o concepție diferită față de Mourinho întrucât aceasta era deja formată când a ajuns la centrul de juniori al lui Chelsea.

In opinia mea, atunci când spune că avea propria filosofie și nu a preluat-o pe a lui Mourinho, Rodgers face referire la principiile (modelul) de joc al echipei. Cu toate că și Mourinho își bazează echipele pe o foarte clară organizare, nici una dintre echipele sale nu a fost concepută pe ideea de a avea posesia mingii cat mai mult. Altfel spus, cred ca trebuie sa facem deosebire între concepția de joc și concepția de antrenament și că afirmația lui Rodgers despre diferențele de concepție între el și Mourinho se referă în primul rând la concepția de joc. Dar pînă vom avea ocaziă să îl întrebăm pe Brendan Rodgers, aceasta rămâne doar o presupunere.

(va continua)