Brendan Rodgers – Un model de urmat

(articol scris imediat după numirea lui Rodgers în funcția de antrenor al lui Liverpool)

Brendan Rodgers, actualul antrenor al lui Liverpool, este unul dintre antrenorii din fotbalul actual cu o ascensiune foarte rapidă. Aparent prea rapidă. Aparent.

La 1 iunie 2012, Liverpool făcea publică numirea lui Rodgers la conducerea echipei. Rodgers, la cei 39 ani, avea în spate doar 4 sezoane ca antrenor principal la nivel de seniori (nici acelea întregi, după demiterea în decembrie 2009 de la cârma echipei Reading). Patru sezoane ca principal, dintre care doar unul, ultimul, în primul eșalon al fotbalului britanic.

Echipele antrenate de Rodgers la nivel de seniori înainte de venirea la Liverpool sunt Watford, Reading și Swansea City. Cu Swansea a reușit promovarea și menținerea cu succes a echipei în Premiere League, terminând sezonul 2011-2012 pe locul 11. Înainte de aceste experiențe, a antrenat la nivel de juniori la Reading și Chelsea.

Cu toate că Liverpool a intrat de câțiva ani într-un con de umbră, râmăne un club mare: un club de tradiție, cu potențial financiar și cu foarte mulți suporteri în lumea întreagă. Simpla citire a CV-ului nu pare să îl recomande pe Rodgers pentru a conduce o echipă de talia lui Liverpool.

Atunci care sunt calitățile care i-au convins pe conducătorii clubului să îi acorde această șansă?

Am selectat câteva fragmente din 3 articole-interviu apărute în presa britanică în perioada când Rodgers antrena pe Swansea. Din ele reies setea sa de cunoaștere, disponibilitatea spre a învăța și dorința de a fi la curent cu modul de lucru actual din țări precum Spania sau Olanda. Aceste calități l-au adus în postura de a crea la Swansea o echipă cu un joc de posesie extraordinar, cu concepții de joc și de antrenament influențate de FC Barcelona și de Jose Mourinho. Nu degeaba echipa din sudul Marii Britanii era supra-numită pe vremea când Rodgers o antrena: Swanselona.

Atât prin modul în care a ajuns în vârf, cât și prin concepțiile sale despre joc și despre antrenament, Brendan Rodgers este un exemplu de urmat.

In The Guardian, aparut vineri, 11 mai 2012, Stuart James descrie echipa Swansea City ca “o mare revelație în Premiere League în acest sezon” și spune despre ei că au reușit “victorii memorabile împotriva lui Arsenal și Manchester City” punctând faptul că Brendan Rodgers a format “o echipa Swansea care a reușit în acest sezon mai multe pase decât orice altă echipă din Premier League”. Autorul amintește de asemenea și egalul 0-0 obținut în deplasare la Liverpool când jucătorii lui Swansea au fost aplaudați la ieșirea de pe teren de suporterii echipei gazdă.

În același articol aflăm despre Rodgers că s-a apucat de antrenorat la Reading, pe când avea puțin peste 20 de ani și că Spania a reprezentat un model pentru tânărul antrenor. Reluăm aici afirmația lui Rodgers care dă de altfel și titlul articolului lui Stuart James: “Spania este un mare model pentru mine de mulți ani”.

(va continua)