Jocurile amicale din presezon – piatra de moara legata de gatul antrenorilor (2)

Introducerea fiind facuta ne intoarcem la titlu!

Teoretic, antrenorul nu lucreaza la intimplare. Daca face asta, evident nu se numeste antrenor. Deci trebuie sa ia in considerare tot ce am expus mai sus si mai mult decit atit.

Iar in jocurile de verificare sau scoala sa fixeze si sa ceara realizarea temelelor si obiectivelor corespunzatoare perioadei de pregatire si momentului respectiv (evident, unele din cele expuse mai sus).
Asa ar trebui sa se intimple intr-un fotbal normal. Ceea ce inseamna ca nu in Romania. Din punctul meu de vedere trei factori, unul influetindu-l pe celalalt, denatureaza importanta si eficienta jocurilor in perioada pregatitoare, putind duce, in final, chiar la schimbarea antrenorului pina la inceperea campionatului: presa (scrisa si vorbita), suporterii, conducatorii.

amicale

Incerc sa explic acest lant.

Din varii ratiuni, mass-media e preocupata de accentuarea contraperformantelor echipelor. Pot vorbi mult timp de ele, e mai usor sa accentuezi greselile si insuccesele, decit sa expui solutii pentru redresarea unei stari de fapt sau a unei situatii. Iar informatiile negative se vind mai bine! Mult mai multi oameni vor o stire de genul : “formatia X din Liga 1 a remizat cu o echipa de ospatari din …”, decit un articol care incepe: “formatia X din Liga 1 a zdrobit cu 6-0 o echipa de amatori din…”! Presa stie aceasta si cauta sa publice astfel de informatii.

Natural, suporterul, citeste, aude la radio sau vede la televizor aceste lucruri. Accentuate prin diferite canale, ajung sa-i creeze anumite reprezentari mentale, care, nefiind bazate pe toate informatiile, se pot deforma. El doar stie ca echipa favorita “a mai pierdut un meci”, nu stie ce a vrut antrenorul sa obtina de la acel meci! Si nu stie ca, in acesta perioada, nu rezultatele sint pe primul plan! Ca, asa cum spunea profesorul Ion V. Ionescu, rezultatele in pregatiri trebuie sa fie “calculate” de antrenor. Trebuie sa si cistigi, dar si sa pierzi sau sa faci egal. O doza prea mare de infringeri pot scadea autostima colectiva a echipei, numai victorii pot crea o stare “mincinoasa” de incredere in sinul acesteia. Ca, dupa o serie devictorii consecutive, antrenorul destept face in asa fel incit sa piarda un joc pentru “a aduce cu piciorele pe pamint echipa” pina la inceperea jocurilor oficiale!

(Va continua)