Profesorul Constantin Cernaianu

La 82 de ani, unul dintre antrenorii reprezentativi ai fotbalului romanesc s-a stins. Profesorul Constantin Cernaianu, omul pentru care „meseria” de „Profesor” insemna enorm, a fost unul dintre pionerii antrenoratului in strainatate. Am avut bucuria de a sta la „o poveste” cu dinsul si, desi am vorbit mai mult de 2 ore, timpul mi s-a parut prea scurt. Scoala, Craiova, cititul, experientele din strainatate, Petrolul, echipa nationala, Pandurii s-au impletit intr-o imagine retrospectiva a vietii profesorului Constantin Cernaianu. Coaches-ahead.ro va prezinta mai jos un interviu de colectie.

Dupa profesorul Angelo Niculescu, urmatorul pe lista mea de mari antrenori romani din vechea generatie, caruia ma simteam obligat sa-i desconspir secretele, a fost domnul profesor Constantin Cernaianu. Am ajuns la dinsul acasa. O casa mare, frumoasa, stil vechi, aristocrat. Dar ce m-a incântat a fost curtea, toata verde, copaci si flori alcatuind o oaza de umbra si racoare, intr-o dupa-amiaza torida de vara. Asteptind cafeaua, rasfoiam insemnarile pe care mi le facusem despre dinsul.

Nascut in 1933 la Targu Jiu, a evoluat ca jucator la Stiinta Bucuresti si Pandurii Targu Jiu. A antrenat pe Petrolul Ploiesti timp de 10 ani, intre 1960- 1970, echipa cu care a cistigat Campionatul in 1966 si Cupa Romaniei in 1963. Apoi, din 1971 pina in 1976 a condus  “campioana unei mari iubiri”, Universitatea Craiova, avindu-l ca elev pe marele si regretatul Nelu Oblemenco. In Banie a adus primul titlu de campioana, in 1974. In 1977 a fost numit secund al Echipei Nationale, devenind principal si raminind la conducerea acesteia pina in 1980, cind preia Sportul Studentesc. Dupa un an, trece la Steaua Bucuresti, pina in 1983, cind pleaca in Cipru la Olympiakos Nicosia. Ultima echipa cu nume pe care o antreneaza este Dinamo Bucuresti in 1985. Inainte trecuse pe la Rapid Bucuresti. Un C.V impresionant. La care se adauga scrierea multor carti de specialitate, intre care se remarca “Manualul antrenorului profesionist”, una din cele mai bune carti pentru antrenorii de ieri si de azi. Impresionant este si omul pe care il am in fata, incercind sa legam dialogul. Inalt, amabil, degajind personalitate.

Această pagină este restricționată

Te rugăm să te înregistrezi pentru a accesa materialele noastre premium.