TERENUL IN FORMA DE ROMB
Autor: VASILE SOLOMON
In fotbal, multe variabile pot oferi certe solutii cu impact in antrenament.
In afara de numarul de jucatori, marimea terenului si alte reguli, antrenorii pot folosi diferite forme ale terenului de joc, cu efect imediat in comportamentul jucatorilor.
Acest articol analizeaza influenta diferitelor forme ale terenului in procesul de luare de decizii si in procesul de utilizare a conceptului tactic al echipei.
TERENUL IN FORMA DE ROMB
Cea mai populara alternativa a formei geometrice este rombul. In loc sa avem linii paralele si unghiuri de 90 grade, ele sunt in diagonala si au unghiuri diferite. Aceasta forma forteaza atat defensiva cat si atacul sa se concentreze pe locatia portii..
In faza de atac,,jocul echipei, in loc sa se concentreze pe centrari, se va realiza ,mai mult pe pase in zona centrala.
Aceasta forma este perfecta cand se incearca implementarea unui joc directionat pe zona centrala si folosind pasa in diagonala, pe o miscare verticala, pe o miscare in diagonala.
De asemenea,echipele pot invata sustinerea posesiei folosind amplitudinea in zona de mijloc cu scopul de a penetra zona centrala.
Datorita configuratiei, respectiv a linilor in diagonala, aproape de poarta, aparatorii trebuie sa gaseasca o modalitate directa sa joace catre mijlocasi. Asta deoarece nu pot juca cu jucatorii de banda.
Acesta constrangere forteaza fundasii centrali sa joace ,cu un pas in diagonala catre mijlocasi, dezvoltand in acest fel viziunea si increderea in jocul de initiere din spate.
Pe de alta parte, zona de pressing va trebui sa se mute in zona centrala.
Jucatorul care face presing ,va trebui sa fie dublat in diagonala pentru a preveni orice pas advers in zona centrala, in mijlocul terenului – zona cu cel mai mult spatiu.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.