Lectia lui Sir Alex

Lectia lui Sir Alex

Simbata trecuta, circulatia s-a oprit citeva minute in Manchester. Ati auzit ce s-a intimplat, nu? La partida “diavolilor rosii” contra celor de la Stoke City, cistigata de primii cu 4-2, jucatorii gazdelor au fost obligati de managerul Sir Alex Ferguson sa poarte tricouri care aveau inscriptionat un slogan anti-rasist: “Kick it Out”. Toata lumea s-a conformat. Toata lumea, cu exceptia lui Rio Ferdinand, care a refuzat sa-l imbrace. Va dati seama ca acest lucru l-a deranjat foarte mult pe Ferguson. Amintiti-va numai episodul ghetelor aruncate in capul lui Beckham. Rio Ferdinand a explicat ca nu este impotriva unei astfel de campanii, insa sa nu-i fie impusa. Sir a replicat: “Ca manager, odata ce tu stabilesti politica clubului, nu-ti place sa fie ignorata. Aici nu este o problema de lenjerie. Va avea de-a face cu mine”!  Duminica toata lumea din insula specula despartirea de Ferdinand.

Luni insa, la antrenamentul de dimineata, fundasul englez facea glume cu antrenorul sau. Cel din urma a declarat: “Ceea ce s-a intimplat a fost doar o lipsa de comunicare”! Si gata scandalul. Oare? Dupa-masa un comunicat dat de club, anunta ca Rio Ferdinand a fost exclus din lotul care disputa marti   contra portughezilor de la Braga, o partida din grupele Champions League, si, in plus, era sanctionat cu o amenda consistenta. Asadar, Sir Alex Ferguson uita, dar nu iarta. De retinut ca, in lipsa lui Smalling, accidentat, englezii nu avea decit 3 fundasi centrali apti: Rio Ferdinand, Jonny Evans si Scott Wootton. Cum Rio este cel mai valoros si Braga, o echipa capabila de surprize, managerul putea sa inchida ochii la “iesirea” fundasului. Dar “Sir” nu a facut-o. Champions League este cea mai vandabila competitie, ea produce cei mai multi bani si cea mai multa imagine, dar cel mai titrat manager din lume nu si-a incalcat principiile care i-au calauzit intreaga cariera. Cine greseste, plateste! Nu a facut compromisuri cu nimeni si de aceea a gestionat clubul atitia ani, cucerind atitea troee!

Rezultatul partidei cu Braga il stiti: Manchester a invins cu 3-2, dupa ce a fost condusa cu 0-2! Iar Ferguson a fost dezamagit de linia defensiva. Pe care a criticat-o in ziare a doua zi. Linie defensiva pe care el a ales-o. Renuntind la cel mai valoros component al ei! Observati cita tarie de caracter, sinceritate si autoritate dovedeste acest titan al fotbalului mondial?

Asa ca, totul e bine cind se termina cu bine! La urma urmei au fost doar… “probleme de comunicare”!

P.S – Incercati sa va imaginati aceasta poveste, cu personajele ei, in fotbalul romanesc. Chiar… puteti?

                                                   CIPRIAN URICAN