de Umberto Giacome
Lecțiile Allenatore.net
Antrenarea „capacității aerobe” prin intermediul exercițiior cu mingea
Când vorbim despre capacitatea aerobă ne referim la posibilitatea de a susține efortul pentru o perioadă lungă de timp fără apariţia oboselii.
Sistemul aerob este un sistem energetic responsabil de sinteza ATP (adenozin trifosfat).moleculă prezentă în toate organismele vii ca formă de stocare a energiei. Energia
stocată în ATP, rezultată din degradarea carbohidraților, proteinelor și lipidelor prin reacții metabolice, este apoi furnizată fibrelor musculare pentru a efectua o mișcare.
Un meci, având în vedere caracteristicile jocului și natura sa intermitentă, necesită un nivel adecvat de energie de la jucători.
Capacitatea aerobă de antrenament este deci foarte importantă în fotbalul modern. Este determinantă pentru că permite menținerea pe întreaga durată a jocului, cât mai constant, a performanței din punct vedere atletic, tehnic, tactic și psihologic.
Mai exact antrenament de calitate aerobic este esențial pentru ameliorarea mai multor factori care influențează performanța fotbalistică, adică:
- Creșterea capacității prestației fizice (creșterea capacității musculare de a utiliza oxigenul pe o perioadă lungă de timp)
- Îmbunătîțirea capacității de refacere rapidă după un efort de mare intensitate, având consecințe majore în păstrarea lucidității și a capacității tactice (alegeri tactice)
- Diminuarea erorilor tactice ANTRENAREA COMPONENTELOR AEROBICE PRIN INTERMEDIUL POSESIILOR FIZICE
- Componentele aerobe pot fi antrenate cu „a secco” (fără minge), dar și prin exerciții cu mingea. Printre diversele mijloace care pot fi folosite pentru atingerea obiectivelor stabilite se numără, de exemplu, așa-numitele posesii fizice.
Avantajul care rezultă din utilizarea acestor mijloace este acela de a dezvolta concomitent calitățile tehnice, tactice și fizice ale unui jucător, crescând eficiența antrenamentului și recreând cerințele competitive ale jocului oficial. Există, de asemenea, o motivație mai mare din partea jucătorilor datorită prezenței competiției, ale mingii și toate aspectele specifice sportului.
Un dezavantaj în utilizarea acestui mijloc ar putea fi monitorizarea dificilă a sarcinii interne și externe (pentru a evalua eficacitatea exercițiului).
În schimb, manipularea tuturor variabilelor este fundamentală pentru a obține intensitatea potrivită în raport cu obiectivul stabilit.
Variabilele care au impact sunt, în special, spațierea (suprafața terenului de joc) și orice reguli sau constrângeri privind posesia.
La proiectarea exercițiului, un parametru care trebuie luat în considerare este, prin urmare, metri pătrați / jucător. În exercițiile cu scopuri aerobe, spațiul unic ideal este de aproximativ 80/95 m².
Prin graficul de mai jos încercăm să „încadrăm” mijlocul de antrenament (posesia fizică) pentru a înțelege cât de mult impact are asupra celor 5 componente pe care le considerăm importante: capacitatea aerobă, care este de fapt obiectivul principalul exercițiului, abilități tehnice și tactice individuale, abilități cognitive și relevanță pentru modelul de joc. POSESII FIZICE
POSESIE 8V8 + 2 JOLLY
Exercițiul propus este o posesie fizică cu 6 portițe.
Scopul exercițiului este de a atinge distanțe totale apropiate de modelul de performanță al jocului de fotbal dar fără a ajunge la viteze foarte ridicate și accelerări/decelerări intense.
Se structurează un teren de 50x30m cu spațiu per jucător de 83m² (50x 30=1500/18=83,3).
Echipa aflată în posesie primește punctul dacă reușește să facă un anumit număr de pase (ideal 8) sau să înscrie într-una dintre cele 6 portițe mici pozitionate pe fiecare parte a terenului.
Cei doi Jolly nu pot înscrie goluri. Lățimea terenului îi obligă pe apărători să facă alergări destul de lungi. Portițele situate pe cele 4 laturi si prezenta jokerilor faciliteaza obiectivul posesorilor, complicând astfel faza defensivă.
Echipele nu sunt dispuse pe posturi, dar evident echipa aflata in posesie va trebui să incerce să profite la maximum de spații.
Recomandăm 4 reprize de 6′ cu pauză de 1’30” între ele.
Schimbați Jolly în fiecare serie.
POSESIA MINGII 8V8 CU 3 JOLLY PENTRU ACOPERIREA TRAIECTORIILOR
Exercițiul propus este o posesie fizică cu 6 porți mici.
Obiectivul exercițiului este de a muta mingea rapid pentru a găsi spațiul potrivit pentru a înscrie într-una dintre cele 6 porțițe. Echipa în posesie are sprijinul jokerilor.
Mingea transmisă printr-o portiță de un jucător trebuie preluată în cealaltă parte de un coleg al acestuia pentru ca golul să fie valabil.
Se joacă pe un teren de 45x40m 95m² / jucător (45×40=1800/19=94,73).
Echipa care nu are posesia, în clară inferioritate numerică, are ca obiectiv să reducă golurile, lucrând la intercepții și contrast.
Pentru a împiedica apărătorii să protejeze doar porțile, echipa în posesie primește punct chiar și în cazul în care face 8 pase consecutive.
De fiecare dată când mingea iese din limite, fie din cauza unei erori a unui jucător, fie din cauza unei intercepții, echipa adversă marchează 1 punct.
Recomandăm 4 reprizede 4′ cu repaus de 2′.
Schimbați jokerii în fiecare serie.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.