Slalom prin fotbal

Slalom prin fotbal

Am intrat in 2013. Sper sa fie pentru toata lumea un an mai bun, care sa ne produca multe satisfactii, sa ne faca mai calzi si mai intelepti. Fiind primul articol pe care il scriu anul acesta, voi face un slalom printre diferite subiecte pe care vreau sa vi le impartasesc, unele de laudat, altele de evitat. Dar toate ar trebui sa ne puna pe ginduri.

Asadar,

  • Ne bucuram, noi cei de la “coaches-ahead.ro”, ca am devenit, de la o idée nascuta in joaca, rubrica “Povestea zilei”, model pentru media de la noi din tara. Televiziuni si siteuri web    si-au creat rubrici, variatiuni pe aceeasi tema cu Povestea noastra, stiri de ultima ora din fotbalul care conteaza. Acest lucru nu poate decit sa ne incinte, tot ceea ce contribuie la dezvoltarea fenomenului fotbalistic autohton face parte din tintele “coaches-ahead.ro”!
  • Crist Sandor, “taticul” Povestilor zilei, imi spunea deunazi ca sir Alex Ferguson i-a propus lui Lampard (Chelsea) un contract pe doi ani la gruparea “diavolilor rosii”, concomitent cu banderola de capitan al echipei. Realizati ce am scris? Manchester United, una din cele mai titrate echipe din Albion, oferteaza pe unul din cei mai reprezentativi adversari pe care i-a avut in istoria recenta, investindu-l capitan. Recunoscindu-i practic valoarea morala si individuala ca om si jucator. Incredibil!!! Cel putin pentru noi, romanii…
  • Zilele trecute am citit, intimplator, un contract a unuia dintre sutele de tineri jucatori sub 18 ani, care, obligat de regulament sa-si prelungeasca contractul cu clubul care l-a format, il semnase. Club de prima liga! M-a socat cel putin una din ultimele trei clauze existente, ceva de genul, jucatorul apartine clubului inca cinci ani, nu poate pleca fara acord, insa clubul are dreptul in orice moment sa-i rezilieze contractul, despagubindu-l cu o suma rusinoasa. Adica, EU, Clubul, sint stapinul tau JUCATORULE, si EU iti hotarasc soarta si viitorul! Din nefericire, nu este un caz izolat in fotbalul nostru. Lipsa de respect pentru meseria de jucator si antrenor din partea unor conducatori de la noi nu  duce decit la degradarea fotbalului romanesc. Dar principalii vinovati, in opinia mea, sintem noi, antrenori si jucatori. Trebuie sa dovedim personalitate, discernamint, sinceritate si in acelasi timp sa nu acceptam umiliri sau compromisuri majore in ceea ce inseamna meseria noastra. Daca gindim si procedam toti la fel, conducatorii ne vor respecta. La urma urmei, noi sintem angajatii, nu sclavii lor!
  • Fiind in contact permanent cu tot mai numerosii prieteni ai siteului nostru, sint de-a dreptul incintat de faptul ca foarte multi si-au deschis scoli particulare de fotbal sau lucreaza la cluburi care au ca obiectiv cresterea si formarea viitorilor fotbalisti. Foarte multa pasiune si interes pentru metode moderne de antrenament, pentru comunicarea eficienta cu copii. Felicitari tuturor, asta-i calea! Hagi a demonstrat ca se poate, prin Academia sa, iar viitorul sta in miinile voastre! Inca o data, FELICITARI, nu renuntati chiar daca drumul este plin de obstacole. Cu atit mai mari vor fi recompensele!
  • In final, cu riscul de a parea melodramatic, va recomand sa recititi poezia lui Rudyard Kipling, “Daca”, una de profunzime a naturii umane, care transmite increderea si puterea atingerii obiectivelor propuse pastrindu-ne verticalitatea!

                                                      Prof. CIPRIAN URICAN