Zi de zi primesc mesaje de la tineri care vor sa imbratiseze meseria de antrenor. Sentimentul care te cuprinde atunci cind cineva iti cere ajutorul si TU chiar il oferi, si numai printr-un sfat sau o sugestie, este unul inaltator! Asa ma simt eu zilnic si aceasta stare m-a determinat sa infiintez coaches-ahead.ro.
De-a lungul timpului am postat materiale diverse care vin in sprijinul coachingului, de la exercitii pina la secrete ale antrenorilor, de la cum trebuie sa te hidratezi vara, pina la analiza unei echipe. Am realizat insa ca nu am tratat conceptul de antrenorat, n-am discutat despre ce-ar trebui sa insemne antrenorul pentru jucator (si invers), care ar fi relatia psiho-pedagogica dintre ei. E momentul!
Coachingul sau antrenoratul este un proces biunivoc intre coach (antrenor) si sportiv (fotbalist), cu ajutorul caruia primul urmareste cresterea performantelor si al capacitatii de invatare a celui de-al-2-lea. Este un proces in ambele sensuri pentru ca profesorul care incearca sa-si ajute elevul, este ajutat la rindul lui de catre acesta. Altfel nu se poate. Oricit de bun este un antrenor nu poate sa faca “fotbalist”, in adevaratul sens al cuvintului, dintr-un “jucator” care nu se pregateste cu seriozitate, care are o atitudine negativa fata de grup, si-n primul rind, fata de el insusi.
Antrenoratul este, in primul rind, o forma de leadership (conducere), prin care antrenorul influenteaza si ghideaza grupul. Implica lucrul cu oamenii mai mult decit, sa zicem, conceperea unor antrenamente sofisticate. Cei mai buni fotbalisti indeplinesc cu elan instructiunile antrenorului daca cred in el. Antrenorii buni sint persoane charismatice care conduc fara a intimida si care au parte de respect fara a-l cere! Antrenorul trebuie sa cistige inimile jucatorilor lui pentru a avea succes. Exista momente intr-un joc in care, daca este nevoie, jucatorul va baga capul in talpa adversarului pentru a-si ajuta profesorul.
Relatiile interumane sint complexe, iar relatia antrenor-jucator nu face exceptie. A transforma jucatori medii in jucatori de performanta este o provocare considerabila dar, in acelasi timp, implica cunoasterea si intelegerea fotbalului si a fotbalistilor. A modului cum trebuie sa transmiti informatia pentru ca cei carora te adresezi sa o asimileze. Acesta este raspunsul meu numerosilor prieteni ai siteului care se mira ca transmit atitea secrete ale meseriei de antrenor: in aceasta era a informatiei in care traim, cind poti accesa pe internet exercitii si antrenamente ale marilor antrenori, reusita este dependenta de modul in care stii sa comunici cu grupul pe care il conduci!!! Cum ii intelegi si cum ii motivezi sa dea tot ce-i mai bun din ei! Asta-i secretul succesului!
Nu e usor, dar nici imposibil. Insa trebuie sa cunoastem ce deprinderi sint fundamentale antrenorilor:
Deprinderi tehnice:
Sint aspecte obligatorii ale coachingului. Cunoasterea metodicii de predare si invatare a celor 8 elemente tehnice cu procedeele aferente:
- Lovirea mingii cu piciorul
- Lovirea mingii cu capul
- Oprirea – Preluarea mingii
- Conducerea mingii
- Driblingul
- Deposedarea
- Aruncarea de la margine
- Elementele tehnice ale portarului
la care, in conditiile actuale de adversitate, as mai adauga
9. Protejarea mingii
sint insusiri definitorii atit pentru antrenori cit si pentru fotbalisti.
Fara ele nu se poate instrui si juca fotbal.
Continuarea in materialul Coaching si psihologie (2)
Prof. Ciprian Urican