CUM ATACĂM DEFENSIVA ADVERSĂ PE ZONELE LATERALE UTILIZÂND CENTRĂRILE

CUM ATACĂM DEFENSIVA ADVERSĂ PE ZONELE LATERALE UTILIZÂND CENTRĂRILE

        Lecțiile Alenatore.net

 

Autor: MARCO CECCOMORI

Exerciții și principii pentru exploatarea centrărilor

Condiții și principii pentru prefinalizarea acțiunilor cu centrări

Capacitatea de a exploata situațiile care se dezvoltă în zonele laterale reprezintă o calitate fundamentală pentru o echipă implicată în faza ofensivă.

Diferența față de alte tehnici de prefinalizare (pe care le vom studia în articolele următoare) este faptul că assistul (pasa decisivă) prin centrare reprezintă unica acțiune în care nu este necesară crearea unei situații de superioritate numerică.

Nu este decisiv pentru jucătorul care finalizează centrarea dacă s-a eliberat de marcaj sau nu, însă este determinant ca atacantul să ajungă primul la minge, indiferent de poziția fundașului.

Mai departe, putem spune că nu este fundamentală demarcarea pentru a primi mingea decât pentru acei jucători care nu au o talie înaltă sau nu posedă abilități în jocul aerian.

Structurarea paselor care au ca scop limitarea concentrării de jucători a defensivei oponente, mai ales în cazul în care adversarii se apără în propria jumătate de teren închizând bine spațiile, prin căutarea acțiunilor de atac care să exploateze întreaga lățime a terenului de joc, reprezintă o soluție necesară în crearea condițiilor de centrare.

Jocul cu dirijarea acțiunilor pe zonele laterale ale terenului reprezintă un mijloc tactic eficient contra defensivelor bine organizate, care au avut timp să se reorganizeze cu toți jucătorii pe pozițiile lor în interiorul și în preajma propriului careu de 16m. În această situație evident că spațiile atacanților noștri sunt reduse din cauza aglomerării adversarilor.

Înainte de a finaliza planul de joc prin care să conducem acțiunile ofensive pe zonele laterale ale terenului, de a exploata amplitudinea terenului, este necesar să dispunem, dincolo de o bună organizare a jocului, de jucători externi dotați cu un dribling bun și viteză optimă pentru manevrarea balonului cu ambele picioare.

Acești jucători trebuie folosiți în baza calităților lor specifice.

GENOA FOOTBALL CLUB TRAINING

În cazul în care dispunem de astfel de jucători externi, abili în dribling, este important să dezvoltăm acțiuni de joc care să creeze situații de 1 Vs 1, utilizând astfel aceste calități lae jucătorilor noștri.

Dacă nu avem jucători cu astfel de caracteristici vom alege un stil de joc bazat pe combinații, utilizând pase în profunzime pentru demarcarea coechipierilor, învăluiri, un-doi-uri, un-doi pentru al-3-lea jucător.

Învăluirea merită o atenție aparte.

Aceasta constă în mișcarea pornită de coechiperul fără minge, care depășește jucătorul cu mingea ajungând înaintea acestuia.

Această acțiune crează dificultăți apărătorului, acesta fiind de fapt în inferioritate numerică și având doi atacanți de gestionat.

Posesorul mingii are două opțiuni la dispoziție:

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

                                                —  SFÂRȘIT —

 

NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI

 

 

TAKTIFOL

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.