Cum să creezi spațiu contra unei defensive care se apără aproape de propriul careu de 16m

Cum să creezi spațiu contra unei defensive care se apără aproape de propriul careu de 16m

        Lecțiile Alenatore.net

 

Autor: MARCO CECCOMORI

Mișcări și soluții tactice pentru dezorganizarea unei defensive aliniate

Situații și soluții

Atacul unei defensive bine organizate, aliniate în proximitatea propriului careu de 16m reprezintă o sarcină dificilă pentru echipa noastră, necesită o abordare optimă a jocului ofensiv și jucători bine dotați din punct de vedere tehnic, deoarece nu spațiul și timpul sunt reduse.

Multe echipe adoptă această strategie defensivă, mai ales atunci când se află în avantaj, în special pentru a limita tematicile ofensive la modă în acel moment ( ușor de implementat) care privilegiază o manevră de atac centrată pe contraatac rapid în spațiu deschis după recuperarea mingii, surprizând astfel nepregătit adversarul.

Așadar, căutarea soluțiilo ofensive eficace contra echipelor care se apără jos, compact, cu mulți oameni sub linia mingii reprezintă un obiectiv stimulant pentru evaluarea gradului de periculozitate al fazei noastre de atac, în care suntem obligați să acționăm pe spații reduse și în timp limitat.

Este foarte important pentru echipa noastră ca, independent de sistemul de joc adoptat de adversarii noștri, să exprime o circulație rapidă a balonului, jucând din maxim două atingeri în zona centrală, căutând și cercetând soluții ofensive prin schimbarea direcției de joc spre zona pasivă care se presupune a fi mai puțin concentrată cu adversari.

În concluzie, acțiunea noastră ofensivă trebuie să se desfășoare într-o continuă și corectă mișcare fără minge a jucătorilor fără a da puncte de referință adversarilor și pentru a crea spațiile necesare finalizării.

Evident, nu există un anume modul de joc pentru atacarea acestui sistem defensiv.

Și totuși, pentru a mă face mai bine înțeles, voi folosi ca exemplu          sistemul 1-4-2-3-1.

În primul rând, jocul cu un singur atacant central ne avantajează. Spațiile din fața liniei defensive adverse sunt aglomerate astfel încât soluția folosirii a doi atacanți centrali nu este profitabilă.

Vârful de atac trebuie să fie abil în jocul aerian, în a proteja mingea și a pasa înapoi (a așeza) pentru infiltrarea mijlocașilor și a se demarca în profunzime în situația unui contraatac.

Echipa noastră, luând în considerare aglomerarea adeversarilor, trebuie să exploateze întreaga lățime a terenului.

Cei doi mijlocași laterali, susținuți de cei doi fundași laterali trebuie să exceleze în dribling și în centrări din apropierea liniei de fund a terenului.

Prezența acestor jucători abili în tehnica de prefinalizare permite, de fapt, lărgirea defensivei adverse și crearea spațiilor în zona centrală, acolo unde prin intermediul combinațiilor, devierilor, șuturilor de la distanță și paselor pentru jucătorii care apar din linia a-2-a.

Totuși, atacul trebuie să fie unul gândit, fără a dezechilibra echipa, fără a  purta prea mulți oameni peste linia mingii astfel încât să nu fim surprinși de contraatacul adversarilor.

Pentru a stopa eventualele contraatacuri adverse este necesar, printre altele, să stăpânim tranziția negativă (= trecerea din faza de atac în cea de apărare) odată cu o bună dispunere când avem posesia mingii.

O echipă care se menține scurtă pe fază ofensivă aleargă mai puțin, se expune la mai puține riscuri și evită contraatacuri periculoase pentru că poate reacționa rapid și eficient în cazul unei eventuale pierderi a mingii aflându-se în în superioritate numerică.

Pe de altă parte, o echipă care se apără în preajma propriului careu suferă în zona mediană odată ce adversarii au recuperat mingea.

O altă soluție de depășire a defensivei joase este șutul de la distanță din partea mijlocașilor. Această soluție permite echipei noastre să fie periculoasă chiar dacă adversarii nu se deschid. De aceea este important să avem jucători cu imaginație și tehnică deosebită.

În ceea ce privește presingul, există două soluții:

  1. exercitarea unui presing ultraofensiv având scopul recuperării mingii în apropierea careului advers
  2. efectuarea presingului după ce adversarul a avansat către treimea mediană, astfel încât, in cazul în care recuperăm mingea să avem spațiu de manevră

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

                                                —  SFÂRȘIT —

 

NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI

 

 

TAKTIFOL

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.