Defensiva cu 4 elemente: principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei (2)

Defensiva cu 4 elemente: principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei (2)

              Lecțiile Allenatore.net

 

EXERCITIUL 2

Deplasari, pozitionari, iesiri (urcarea liniei fundasilor), acoperire si marcaj

Defensiva cu 4 elemente - principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei

In acest al-2-lea exercitiu, fundasii sint dispusi mai jos, aproape de propria poarta, in interiorul suprafetei de pedeapsa, in timp ce jucatorii care au posesia, avind doi atacanti centrali, sint dispusi ca in figura de mai jos.

Cind mingea se afla in posesia unui jucator aflat in zona lateral, linia fundasilor se deplaseaza inspre zona mingii, cu un fundas central realizind “acoperirea” fundasului lateral, pe coltul scurt. Ceilalti doi colegi de linie executa marcaj strict in interiorul careului.

In cazul in care posesorul mingii efectueaza o pasa scurta inapoi (a), la limita careului de 16m, fundasii ramin “in pozitie”, orientati in functie de minge-adversar-propria poarta.

Daca mingea este pasata direct mijlocasului central (pasa medie inapoi – b), linia fundasilor  urca (avanseaza) spre jucatorul cu mingea, iesind din propriul careu.

Daca mijlocasul central paseaza catre unul din cei doi atacanti, fundasii se string in zona centrala realizind unii marcajul strict, celalti “acoperirea” colegilor.

Daca directia de joc este schimbata inspre zona lateral stinga, intreaga linie a fundasilor se deplaseaza, la fel ca prima data, spre noua zona unde se afla mingea.

Exercitiul se pune in aplicare prima data in forma analitica, cu antrenorul explicind miscarile care trebuie facute si pozitiile corecte ale tuturor jucatorilor.

Dupa ce acestea au fost retinute, exersarea se face intr-o forma dinamica.

Traducerea
Cirian Urican