Continuare a materialelor Elemente tehnice ale portarului si Elemente tehnice ale portarului (2)
A. ELEMENTE TEHNICE EXECUTATE FARA MINGE
Deplasarea portarului in spatiul portii
Din pozitia de interventie, portarul ca sa actioneze asupra mingii poate porni direct printr-o desprindere de pe loc, sau prin citiva pasi pentru a se apropia favorabil ca distanta si unghi, de locul si momentul actiunii. Cu alte cuvinte, in acest al doilea caz, plasamentul sau este dynamic si se realizeaza printr-o deplasare laterala sau frontala.
In deplasarea frontala (inainte), el face o alergare obisnuita. Poate pasii sint mai mari si rapizi uneori.
In deplasarea laterala, pasii sai sint specifici. El face pasi adaugati. Adica plecind din lateral cu piciorul dinspre directia deplasarii il apropie apoi pe celalalt, miscarea repetindu-se. Pozitia in ansamblu a portarului este cea de interventie, cu trunchiul usor aplecat, cu bratele lateral, inainte. Translatia laterala se face face prin pasi adaugati si tirsiti. Un fel de alunecare pe laterala. Sprijinul este mereu pe virfuri pentru a permite desprinderea in orice moment. In deplasarea laterala nu se fac salturi, centrul de greutate urmind o linie cit mai orizontala.
Intr-un procedeu mai rar, deplasarea laterala se face prin pasi incrucisati. Un picior peste celalalt, o data sau de mai multe ori. Si in acest caz se impune alunecarea cu evitarea sariturilor pe verticala.
B. ELEMENTE TEHNICE REALIZATE CU MINA
- prinderea mingii
- respingerea mingii
- devierea mingii
- boxarea mingii
- plonjonul
Prinderea mingii fara plonjon, este un element tehnic ce se diversifica in functie de traiectoria, distanta, directia, forta-viteza si unghiul de lovire, in extreme de multe procedee derivate! Iata conditiile variabile ale acestor factori, care fiecare creeaza o noua structura biomecanica, de prindere, un nou procedeu:
In functie de traiectoria cu care soseste mingea:
– mingi pe sus
– cu bolta
– directie
– mingi la semiinaltime
– mingi pe jos
– directe
– cu ricosare
In functie de directia de sosire a mingii:
– perpendiculare pe poarta
– oblice
– laterale fata de portar
In functie de distanta de la care se loveste mingea:
– lovituri foarte indepartate (peste 40m)
– lovituri departate (peste 20m)
– lovituri de la 16m (16-20m)
– lovituri apropiate (11-16m)
– lovituri foarte apropiate (5-11m)
ION V. IONESCU