Lecțiile Alenatore.net
Autor: MICHELE TOSSANI
Propuneri pentru utilizarea mingii în faza de încălzire
Pentru multe echipe, în special pentru cele care nu fac multe antrenamente săptămânal, încălzirea devine un moment fundamental.
Utilizarea încălzirii sub o formă mixtă, lucru atletic + lucru tehnico-tactic cu mingea ne permite să facem, în prima parte a antrenamentului, un progres pentru echipă dacă obiectivul ar fi învățarea unor principii de joc, adesea acest aspect fiind neglijat din lipsă de timp.
Există două posibilități fundamentale de încălzire cu mingea:
- Prevede utilizarea exercițiilor tehnice de bază și cuprinde antrenarea pasei, driblingului, contolului, etc.
- Prevede utilizarea formelor particulare ale jocurilor pe teren redus cu obiective diferite
Evident, ideală ar fi introducerea ambelor soluții dacă timpul ne permite.
Înainte de a trece la exemplificarea câtorva exemple practice de începere a ședințelor de antrenament, să ne amintim un aspect important: încălzirea cu mingea necesită, în funcție de intensitatea și durata exercițiilor, o anumită încărcătură și calitate fizică (aerobă sau anaerobă), de care trebuie să ținem cont în alegerea exercițiilor de-a lungul încălzirii.
La fel de evidentă este alegerea tipului de încălzire în raport cu lucrul care se va efectua în continuarea ședinței de antrenament: dacă, de exemplu, dorim să executăm o posesie de balon cu intensitate ridicată și o încărcătură aerob-anaerobă lactacidă este mai indicat să o facem în ziua în care vrem să îmbunătățim capacitatea și potența aerobă sau capacitatea și potența lactacidă și nu în cea pentru viteză sau rapiditate, de efort alactacid.
Începem analiza noastră privind încălzirea cu mingea propunându-vă lucru sub forma de jocuri pe teren redus.
Jocuri pe teren redus pentru încălzire
Toate ședințele noastre încep cu 6-8 minute de alergare ușoară și exerciții de mobilitate generală pentru brațe, trunchi, picioare.
La finalul fiecărei ședințe de pregătire se execută 5 minute de stretching pentru toate grupele musculare.
În pauzele lucrului cu mingea se execută exerciții de mobilitate sau stretching.
EXERCȚIUL 1
Într-un careu cu laturile variabile (în funcție de numărul jucătorilor) se înfruntă două echipe pentru posesia mingii: echipa care reușește 10 pase consecutive obține 1 punct. Se joacă două reprize de 5 minute.
Variante:
- se obține 1 punct dacă toți componenții unei echipe ating mingea
- se obține 1 punct când se reușește un număr de pase egal cu numărul jucătorilor propriei echipe + 1 (dacă echipa este compusă din 7 jucători, punctul este obținut la 8 pase consecutive)
- regula celor 3 oameni – nu se poate pasa mingea celui de la care abia ai primit-o
- se pasează cu mâna, nu este voie să o ții mai mult de 3 secunde, nu ai voie să avansezi cu mingea în mână, nu ai voie să iei mingea din brațele adversarilor, doar prin intercepție (anticipare)
- se alternează jocul cu mâna și cel cu piciorul
Obiective:
- dezvoltarea rapidă a acțiunilor de joc
- dezvoltarea tehnică
- învățarea cu presingul imediat, rapid
- tranziția pozitivă și negativă
Dacă vrem să avem o intensitate mai mică a încălzirii, se va juca din 2-3 atingeri. Invers, dacă vrem intensitate mare, se joacă dintr-o atingere.
Conținut Restricționat
Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.
— SFÂRȘIT —
NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI
TAKTIFOL
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.