Incalzirea jucatorilor (2)

Incalzirea jucatorilor (2)

Continuare a materialului Incalzirea jucatorilor

Promiteam ca voi reveni cu subiectul incalzirii jucatorilor. In prima parte am scris despre notiuni generale, care sint obiectivele, secventa metodica si aratam o propunere pentru incazirea dinaintea jocului oficial a reputatului preparator fizic danez Jens Bangsbo. Acesta a scris in 2007 o adevarata capodopera despre pregatirea fizica in fotbal, “Aerobic and Anaerobic Training in Soccer” si a lucrat ca asistent la Juventus Torino, AEK Atena si nationala Danemarcei.

Asa cum spuneam anterior, incalzirea poate fi facuta cu minge si fara minge. Fundamentala, in ambele cazuri, este pozitia in teren a antrenorului sau a preparatorului fizic fata de grup. Permanent trebuie sa aiba toti jucatorii in raza cimpului vizual.

Daca echipa este aliniata pe un rind, antrenorul trebuie sa se pozitioneze in fata si lateral; isi modifica pozitia daca rindul isi schimba sensul de deplasare. Aceeasi pozitie trebuie adoptata si pentru sir indian. Totdeauna in afara spatiului de lucru al jucatorilor, dar apropiat de ei, pentru a-i supraveghea vizual si mental.

Daca echipa este dispusa in cerc, patrat, romb sau alta forma geometrica, antrenorul se pozitioneaza in afara acesteia, atent permanent la intervalele dintre jucatori. Este important sa participe activ, prin atentionari si indrumari permanente.

In ceea ce priveste cum trebuie dispusa echipa in faza initiala a incalzirii, indicata este dispunerea pe un rind (unul linga celalalt) sau in sir indian (unul in spatele celuilalt).

Dar inainte de incepe lucrul propriu-zis in teren, echipa trebuie impartita in cel putin doua grupe pentru ca incalzirea sa fie cit mai eficace, in special cind lotul este compus din mai mult de 20 de jucatori. In acest fel, atentia si concentrarea vor fi la un nivel superior.

De mare ajutor este pregatirea spatiului destinat incalzirii inaintea inceperii sedintei de pregatire. Jaloane, conuri, copete, toate sint foarte utile pentru a delimita zona diferitelor forme de incalzire si, in acelasi timp, pentru a usura orientarea si cursivitatea.

In ceea ce priveste exercitiile de incalzire, deja puteti gasi pe siteul nostru citeva efectuate cu mingea. Va dorim success!

                                     Prof. Ciprian Urican