Continuare a materialelor Mark Wotte si Mark Wotte (II)
Care este parerea dv.in privinta numarului de jucatori straini din campionatele europene?
Bineinteles ca aceasta a fost o tendinta semnificativa in ultimii ani si desi au existat avantaje pentru cluburile din Europa, in special Premiership in Anglia, am temeri in ceea ce priveste echipele nationale si a cresterii jucatorilor tineri din propria pepiniera.
Aici in Olanda, avem un sistem excelent pentru a face cluburile sa se gindeasca de doua ori inainte de a angaja un jucator din afara UE, deoarece au fost probleme la inceput, cind era usor de semnat de afara. In Olanda este o regula care prevede ca daca un club doreste sa semneze cu un jucator strain trebuie sa plateasca aprox. 250.000 de Euro/an. Aceasta pentru a ne putea proteja tinerele noastre talente. Regula este buna deoarece, cumparind de afara, este mai scump decit daca ai promova sau transfera din interior. In concluzie, numai cluburile bogate ca PSV, Ajax sau Feyennord isi pot permite jucatori straini ceea ce inseamna ca tinerii olandezi au o multime de oportunitati sa joace la cel mai inalt nivel in tara lor
Care sint cele mai importante calitati cautate la tinerii jucatori?
- TEHNICA
- VITEZA
- MENTALITATE/ CARACTER
- PERSONALITATE
Avem un acronim aici: TIC reprezentind TEHNICA, PERSONALITATE (constienta tactica) si COMUNICARE (cum rezolva situatiile cu adversarii si coechipierii).
Noi consideram tehnica ca fiind cel mai important aspect si de aceea inca de la 6-7 ani antrenorii olandezi dezvolta si exerseaza combinatii. Nu-mi place ideea de a corecta greselile din urma. Eu cred ca este nevoie sa educam jucatorii de la inceput despre jocul echipei si pozitia din teren. Pina la 10 ani jucatorii trebuie sa-si fi defi-nit stilul de joc pentru ca intre 6-9 ani jucam 7:7, iar de la 10 ani in sus, 11:11. La orice virsta 4:4 este parte inegranta din orice program de antrenament. Beneficiile acestui 4:4 este acela ca jucatorii vor incepe sa recunoasca romburile devreme, ceea ce evident este baza sistemului 4-3-3. Este destul de simplu de inteles la orice virsta, jucind si marcind goluri usor nefolosind portarii, cu timpul se va ajunge la 11:11, adica la 4-3-3.
Asa cum stim, societatea de azi este diferita de cea de acum 20 de ani si tinerii petrec mai mult timp in fata televizorului sau computerului rezultind mai putin timp de antrenament. Ca un raspuns, este vital ca tinerii antrenori sa-si produca antrenamentele lucrind totul cu mingea.
Care credeti ca sint cei mai importanti factori implicati in devenirea intr-un antrenor de succes?
Sa aiba personalitate. Antrenorii lucreaza cu oameni, construiesc incredere, inspira, etc. Fara aceasta, din punctul meu de vedere, restul calitatilor nu au nici o valoare.
Experienta ca jucator. Este esential sa cunosti jocul, procesul si emotiile pe care le implica. In timp ce joci la un nivel inalt cistigi tot mai multa experienta, iar aceasta se transforma in cunostiinte utile noului antrenor.
Educatia. Fiecare antrenor are responsabilitatea de a fi cit mai bine educat pentru a putea oferi jucatorilor cit mai multe sanse in jocul modern. Cursurile UEFA sint valoroase, fiind o oportunitate de a vedea cum poti tu sa-i influentezi pe altii ca si antrenor si pentru a impartasi idei si cunostiinte. Nu conteaza numai ca apoi le vei aplica in iarba, ci vei avea si beneficii colaterale: media si folosirea tehnologiei. Antrenorii trebuie, deasemenea sa-si dezvolte propria inteligenta; jucatorul modern este stralucitor provocind permanent iar ca si antrenor trebuie sa faci fata situatiilor si sa cistigi respect.
Realitatea este ca a fi un bun antrenor este o experienta diferita de a fi fost un bun jucator si de aceea antrenorul trebuie sa inteleaga rapid pentru a realiza tranzitia. In experienta mea, multi jucatori au devenit automat antrenori de succes fara a da atentie dezvoltarii si educatiei. Multi jucatori au avut aceasta oportunitate, ca si Gullit la Chelsea de exemplu. Fara o experienta anterioara, in aceste situatii un ex-jucator ia deciziile prin sentimentele acumulate in timp. Cum instinctul este important la fel este si a avea un plan in minte a carui consecinte sa fi capabil sa le prevezi. Fara o conceptie structurata ramii intepenit, iti trebuie timp, reflectie si invatatura pentru a-ti dezvolta filozofia de antrenor.
Cred cu desavirsire ca este important sa deprinzi tainele antrenoratului lucrind cu juniorii. Este un mod excelent de a cistiga experienta jocului cind greselile nu sint pedepsite iar presiunea nu este foarte mare. Bineinteles, functioneaza doar daca antrenorul invata din greselile facute, transferindu-si cunostintele si adaptindu-le la seniori. Recomand lucrul la nivel mic la un club profesionist, pentru ca pe mine m-a ajutat.
Cheia este cistigarea experientei si in aceasta calatorie trebuie sa adaugi cit mai multe cunostiinte si tehnici in “servieta antrenorului” ca la momentul oportun sa-ti foloseasca.
Este important sa ai relatii personale bune cu cineva onest care sa-ti analizeze comportamentul si deciziile. Aceasta ar putea fi nevasta ta sau chiar un asistent apropiat pentru ca este atit de important sa fii obiectiv si sa-ti dai seama de realitate.
Antrenorii buni nu sint si de succes doar pentru ca si-au facut un nume. Este important sa-si demonstreze lor insasi cit de buni sint. Succesul poate fi atins prin realizarea unui obiectiv trasat de club, de exemplu, clasarea la sfirsitul campiona-tului pe o anumita pozitie. Marcarea unui anumit numar de goluri precum si strategia de realizare este un alt mod de evaluare a propriei competente mentinind lucrurile pe drumul progresului.
In Anglia, din cauza strainilor, cred ca este foarte greu pentru tinerele talente sa aiba oportunitatea sa joace intr-o echipa de top, iar potentialii internationali au nevoie de experienta din Champions League pentru a invata sa cistige jocuri, campionate si cupe, completindu-si potentialul individual si devenind jucatori ”cistigatori” internationali.
O alta problema este ca Anglia are foarte multe meciuri, ceea ce cauzeaza probleme la nivel international, jucatorii fiind epuizati la turneele finale. In America, in NBA este un sistem prin care nici un jucator nu poate depasi 60 de meciuri intr-un sezon ceea ce inseamna ca antrenorul trebuie sa se gindeasca bine, odata ce jucatorul a atins cifra de 50 de jocuri, cind sa-l mai introduca in teren. Echipele care isi permit luxul de a roti jucatorii, termina campionatul mai proaspete si cu mai putine accidentari, acest lucru prinzind bine internationalilor si antrenorilor lor.