Mijlocasii centrali

Mijlocasii centrali

Continuarea materialului Mijlocasii

Avind competente ofensive si defensive acestia trebuie sa se apropie in ceea ce priveste abilitatile atletice si tehnico-tactice de “jucatorii ideali”. Asadar:

  • din punct de vedere tehnic, mijlocasul trebuie sa foloseasca ambele picioare si sa posede o buna sensibilitate cinetica, in acelasi timp sa fie capabil sa dea atit pase scurte cit si lungi, precise, sau sa suteze
  • din punct de vedere tactic, este un jucator inteligent care citeste si se adapteaza rapid diferitelor situatii de joc, datorita simtului de anticipatie motorie

In faza de non posesie, trebuie sa fie tamponul care contreaza si recupereaza, mentinind permanent o pozitie justa in teren pentru a putea acorda sprijin si sustinere colegilor sau sa coboare la nivelul liniei defensive atunci cind este necesar.

Trebuie sa fie agresiv, punind presiune pe purtatorul mingii si sa aiba calitati pentru marcajul anticipativ cind se executa pressingul organizat.

In faza ofensiva are nevoie de gasirea solutiilor eficace de atac, alternind mingile scurte cu cele lungi, fiind astfel imprevizibil. Mijlocasii centrali determina ritmul de joc, controlind timpii si spatiile, stiind sa preia initiativa si asumindu-si responsabilitati, preluind rolul pivotului din jocul de handbal.

Deoarece este nevoie de multa personalitate pentru a juca pe acest post, mijlocasul central are calitati de lider, preluind de multe ori bandelora de capitan de echipa.

Continuarea in materialul Mijlocasii laterali

Prof. Ciprian Urican