Mijlocasii laterali

Mijlocasii laterali

Continuarea a materialelor Mijlocasii si Mijlocasii centrali

In faza de posesie trebuie sa fie capabili sa-si depaseasca adversarii in duelurile unul contra unul si sa patrunda din pozitie laterala intr-una centrala, valorificind astfel verticalizarile, sa improvizeze.

In faza de non-posesie, acestia trebuie sa blocheze partile laterale si sa-si dubleze fundasul de pe partea sa atunci cind acesta se afla in duel direct cu adversarul. Daca atacul advers se dezvolta pe partea opusa, trebuie sa ocupe o pozitie optima in interiorul terenului, realizind asfel acoperirea rationala a colegilor si spatiului. Trebuie sa stie, ca toti jucatorii implicati in faza defensiva, sa realizeze asa numitele “diagonale defensive” specifice apararii in zona.

Tehnic, este obligatoriu sa fie jucatori de ultima pasa, centrind perfect din viteza, dar si finalizatori atunci cand apar in suprafata de pedeapsa.

Din punct de vedere atletic jucatorii de banda trebuie sa aiba viteza si o buna rezistenta in regim de viteza pentru a fi capabili sa acopere in mod repetat, in ambele faze ale jocului, partile laterale ale terenului.

O categorie aparte, o reprezinta asa numitele aripi (extreme) din sistemele cu 3 atacanti ( ex. 4-3-3). In mod normal ei fac parte din compartimentul ofensiv, insa exista situatii cind acestia se integreaza in compartimentul median. Acest fapt este vizibil atunci cind adversarul isi concentreaza atacul pe partile laterale. Pe faza defensiva, extremele pot si trebuie sa coboare pentru a-si acoperi zona sau sa-si sprijine fundasul de pe partea lui atunci cind adversarii ataca acolo. Daca actiunea se desfasoara pe partea opusa, trebuie sa coboare pentru a fructifica o eventuala recuperare a balonului, deci practic, devin al 4-lea element din compartimentul mijlocasilor. In faza de posesie, se lipesc de marginile terenului, intrind in diagonala sau vertical catre poarta adversa pentru a receptiona eventualele pase. Ei participa la devieri, combinatii, intrari din linia a 2-a si, in acelasi timp, sint capabili sa-si depaseasca adversarul direct in duelurile 1^1 sau sa suteze la poarta eficace.

 Prof. Ciprian Urican