Mijlocasii

Mijlocasii

Mijlocas - Paul Codrea - Arjen Robben (foto: www.cosmin-dan.ro)In numerele trecute am vorbit despre fundasi si atacanti. O sa inchei aceasta trilogie cu un articol dedicat mijlocasilor: care le este rolul si ce calitati trebuie sa posede.

Toata lumea stie ca mijlocasii alearga mai mult decit fundasii si atacantii pe parcursul unui joc. Ce nu cred ca se stie, este faptul ca acestia alearga mai mult in “viteza-mica”, dar media alergarii in “viteza-mare” (ruperi de ritm, sprinturi) este aproape aceeasi pentru toate categoriile: fundasi, mijlocasi, atacanti.

Linia de mijloc a unei echipe este laboratorul acesteia. Aici se pregatesc actiunile ofensive, aici este reduta care se opune atacurilor adversarilor. Calitatea jocului unei echipe este expresia abilitatilor individuale a elementelor care compun compartimentul median.

In fotbalul modern timpii de executie si spatiul avut la dispozitie sint extrem de redusi. De aceea, daca cu citiva ani inainte jucatorul era invatat sa primeasca mingea, sa priveasca, sa ia decizia si sa joace in consecinta, acum acest algoritm s­-a modificat (sau trebuie modificat de toti antrenorii) in sensul: priveste, decide, primeste balonul si joaca. Asadar, jucatorul modern trebuie sa fie rapid in gambe dar si la creier, pentru ca indiferent de nivelul la care evolueaza, aspectul tehnico-tactic a crescut importanta zonei de mijloc, aici concentrindu-se o mare parte din partida.

Rolul mijlocasilor depinde de evolutia tehnico-tactica, de implicarea in diferitele sisteme, de cerintele modulelor de joc. De exemplu, nu sint identice sarcinile mijlocasilor laterali cu cele ale aripilor si nici cele ale mijlocasului central “inchizator” cu ale conducatorului de joc (regista). De aceea in numarul de azi vom analiza jocul mijlocasilor clasificati in centrali si laterali.

Continuarea in materialul Mijlocasii centrali si Mijlocasii laterali

Prof. Ciprian Urican