Modelul „Regelui” – Academia Gheorghe Hagi – Viitorul Constanta

Modelul „Regelui” – Academia Gheorghe Hagi – Viitorul Constanta

Coaches-ahead.ro  transmite felicitari si consideratie managerului Gheorghe Hagi pentru finalizarea cu succes a inca unui ciclu din proiectul “Viitorul Constanta”, promovarea in Liga 1!  In acelasi timp, felicitarile se indreapta spre toti cei care au colaborat la indeplinirea telurilor si realizarea obiectivelor impuse de “Regele vizionar”:  presedintele Peniu, vicepresedintele Stamate, directorul general Zoltan Iasko, team managerul si antrenorii echipei, jucatorii, maseurii, personalul auxiliar.

Noi nu salutam aici, neaparat promovarea Viitorului in primul esalon fotbalistic al Romaniei. Au mai promovat si vor mai promova multe echipe. Insa proiectul imaginat si materializat de Gica Hagi este unic si miraculous,la fel ca si driblingurile de fotbalist. Dar nu este vorba de niciun miracol in ascensiunea Viitorului Constanta. Si atunci ce este?

In primul rind OMUL! Patronul- manager Hagi nu putea sa existe sub nivelul fotbalistului Hagi. Har, seriozitate, perfectiune. Alegerea situatiilor pe care le poate influenta, in detrimentul celor care sint influentate de sansa. OMUL a avut o VIZIUNE! Toate realizarile grandioase au fost, initial un vis. Ca sa-l transformi iti trebuie o STRATEGIE! Ce inseamna asta?  Talentul dublat de munca. Cercetarea modelelor de succes. Studiul de caz la diferite cluburi cu traditie si palmares international. Planificarea tuturor resurselor materiale, umane, crearea infrastructurii necesare sustinerii performantei. Organizarea clubului intr-un sistem piramidal, pornind de la grupele de copii mici, juniori, pina la echipa de seniori, practic formata tot din adolescenti. Fiecare cu metodica si metodele de pregatire adecvate virstei si nivelului de pregatire. Delegarea sarcinilor si functiilor pe fiecare arie de management, in cadrul proiectului : cine face, ce trebuie sa faca, cum sa faca, unde isi desfasoara activitatea. Munca in echipa. Nimeni nu a realizat nimic, niciodata de unul singur. Imparati, gladiatori, artisti, presedinti, antrenori,  au visat, dar nu au realizat nimic daca n-au avut “garda” sau echipa de incredere in spatele lor. La fel si Hagi, am amintit citiva dintre ei putin mai devreme. Exista insa, atunci cind pornesti pe un drum, si obstacole. Pentru a le depasi, trebuie sa crezi in ideea ta. Motivarea oamenilor este secretul detinut de adevaratii lideri. Insusi Hagi a avut momente, de­­­-a lungul carierei, care l-ar fi putut opri. Dar s-a motivat si i-a motivat si pe cei din jurul sau pentru a depasi greutatile. Citi ar fi avut rabdare sa construiasca pas cu pas? Insa pentru a motiva, trebuie sa stai in mijlocul proiectului, sa comunici cu oamenii, sa-i inspiri, sa urmaresti daca procesele pe care le-ai gindit si initiat se desfasoara coform planificarii, sa corectezi eventualele abateri de la cursul firesc, sa mobilizezi sustinere, resurse si rezultate. Intr-un cuvint, sa controlezi oamenii si mecanismele care transforma visul in realitate.

Cele expuse mai sus sunt, dupa parerea mea, bornele de referinta  care au marcat ascensiunea Academiei Gheorghe Hagi. Sunt sigur ca au existat si altele. Aceasta realizare este unica nu pentru faptul ca s-a produs in urma unui plan si a unei strategii, ci tocmai pentru ca planul si strategia au fost concepute integral pe cresterea copiilor cu o alta atitudine, pe formarea tinerilor cu mentalitate de invingatori. Constructie pe fundatie solida. Numeroasele participari si victorii in turneele internationale, precum si jucatorii convocati in loturile Romaniei pe diferite categorii de virsta, imi confirma teoria.

Conceptia Hagi creeaza treptat, dar sigur, fotbal si fotbalisti romani cu atitudine de campioni.

“La multi ani!” spre satisfactia tuturor celor care iubim FOTBALUL!

Prof. Ciprian Urican

6 iunie 2012