Fazele si momentele fundamentale ale jocului
1. Faza ofensiva
Se numeste faza ofensiva situatia in care echipa este in posesia mingii.
Obiectivul acesteia este de a inscrie gol.
1. Atacul
1.1 Conceptii de atac
1.1.1 Atacul combinativ
In primul rind este specific cluburilor care au o traditie in acest sens, care au inoculat in conceptia lor de baza forma combinativa de circulatie a mingii.
Exemplu: Steaua in Romania sau Barcelona in Spania.
In al doilea rind este specific echipelor care au in componenta jucatori a caror calitati esentiale sint de natura tehnic -tactica, iar acest atu ii indeamna spre un atac prin pase.
Atacul combinativ sau posesia prelungita, in special in jumatatea adversa, permite studierea apararii adverse, iar dupa momente mai mult sau mai putin prelungite de pasare, de tatonari, se gasesc fisuri, brese prin care atacantii sau jucatorii din liniile 2 si 3 se infiltreaza.
Daca actiunile combinative de atac sint prea lente, daca nu se recurge la deschideri si schimbari frecvente ale directiei de atac, acest tip de joc ofensiv permite apararilor sa se organizeze sau sa se aglomereze.
De aceea, pentru a strapunge aceste aparari aglomerate se recurge la solutii tactice si strategice care sa aduca eficacitate, cum ar fi:
– circulatie si combinatii in zona centrala, cu atragerea apararii in aceasta zona si eliberarea concomitenta a flancurilor
– largirea blocului defensiv advers prin schimbari successive a directiei de atac
– patrunderea, in partea opusa combinatiilor, a jucatorilor din linia a-2-a
– actiuni individuale, dribbling
– un-doi-uri, triunghiuri de pase finalizate cu pase verticale
Factorii principali de eficacitate a atacului combinativ il constituie indicii de viteza si forta pe care jucatorii il arata in timpul atacului, precum si clarviziunea si precizia cu care este lansat atacantul demarcat in spatiul liber.
Tehnico-tactic, atacul combinativ se produce prin circulatia mingii, prin multiplicarea paselor in cadrul unui grup mobil de jucatori. Grup mobil care este permanent altul prin includerea unui jucator, concomitent cu iesirea altuia, totul in functie de zona de teren in care este transmisa mingea. El se constituie rapid, prin participarea celor mai apropiati jucatori, in jurul posesorului mingii. In acest mod sint eliminati adversarii care se opun avansarii mingii. Concomitent cu reteaua de sustinere a posesiei (grupajul mobil sau placa turnanta) se formeaza o reasezare generala a echipei, creindu-se posibilitati imediate de schimbare a directiei de joc si de finalizare a atacului.
Sistemul de pase este bazat pe cele scurte-medii. Insa catre finalul combinatiilor sint foarte importante pasele lungi care aduc surpriza si pun atacantii in situatii clare de finalizare.
Va continua