Organizarea jocului (4)

  1. CONCEPTIA TACTICA DE JOC (2)

 

Conceptia de joc si atitudinea fata de fotbal se manifesta, in ceea ce priveste continutul si consistenta, divers. Echipele cu traditie fotbalistica indelungata exprima o atitudine pozitiva si constienta fata de joc si un nivel ridicat si eficace in conceptia de joc.

Aceasta stare de relative agregare, de consistent si contur pe care ea o are confera echipei individualitate si superioritate competitionala. In aceasta stare conceptia cuprinde trasaturi psihotactice precise si uneori riguroase, filtrate de o experienta prelungita, transmise si intarite succesiv de catre fiecare generatie de specialisti si jucatori, de constiinta publica si teoria scrisa si chiar nescrisa a jocului.

Traditia si experienta par a fi elemente de baza ale sedimentarii unor astfel de conceptii. Influenta factorilor perturbatori ce actioneaza continuu asupra lor este diminuata.

In schimb miscarile fotbalistice aparute ceva mai tirziu, chiar cu un decalaj relative mic fata de practicantele de inceput ale jocului, neputind recupera in scurta lor viata handicapul initial, detin conceptii de joc instabile, cu un continut fluctuant, in care interventiile exterioare gasesc conditii de penetrare si actiune negativa.

Aceste conceptii isi modifica deseori orientarea si continutul, uneori radical, in totala opozitie cu orientarea si continutul precedent. Ele nu-si pot nici macar conserva notele esentiale care le-ar putea caracteriza jocul si define conceptia, provenite din particularitatile geografice, nationale, sociale sau temperamentale!

organizarea jocului

Fara interventii metodologice, organizatorice si educative care sa duca la constientizarea procesului de cristalizare a conceptiei, diferenta dintre fotbalul aparut mai tirziu si cel ivit si conceptualizat de la inceput se mentine si chiar se accentueaza.

Printre conditiile ce decid formarea si stabilirea conceptiei un loc de o anumita important ail ocupa deci durata experientei de fotbal a echipelor, dar aceasta conditie, in contextual actualei accelerari a dezvoltarii stiintelor generale si speciale, a metordicii de pregatire si contactelor internationale, nu mai este sigura.

Intervin acum si opereaza ca factori si catalizatori ai aparitiei ei, nivelul si cadrul material al dezvoltarii societatii si valoarea capacitatii de conducere si pregatire.

Aparitia echipelor olandeze pe firmamentul fotbalului de performanta constituie o exemplificare a posibilitatii reale ca un proces fotbalistic declansat cu o anumita intirziere sa recupereze diferenta initiala si, printr-o activitate intense, sa promoveze o conceptie de joc cu o eficacitate sporita.