Preluarea unei echipe (2)

Preluarea unei echipe (2)

Continuare a materialului Preluarea unei echipe

3. Identificarea tipului de tranzitie

Una din cele mai importante provocari care se intilnesc intr-o tranzitie, este recunoasterea corecta a situatiei clubului si adoptarea strategiei potrivite acesteia. Imaginea clara asupra tipului de situatie pe care o infrunta un antrenor, il ajuta sa decida ce trebuie sa faca in primele zile in noul club. Sint patru tipuri de situatii in care se poate afla un club la un moment dat:

a) LANSARE (club nou infiintat);

b) REORGANIZARE;

c) SCHIMBARE A OBIECTIVULUI;

d) MENTINEREA SUCCESELOR.

 Asa cum spuneam mai inainte, recunoasterea acestor situatii si gasirea strategiei potivite pentru fiecare dintre ele, vor decide, in timp, reusita sau prabusirea antrenorilor in cluburile respective. Vom vedea , mai tirziu, citeva modalitati de depasire cu succes a acestor situatii.

4. Cistigarea increderii initiale

Este foarte important pentru un antrenor sa fie credibil inca de la inceput. Acest lucru ii ofera timp pentru a-si pune in practica filozofia sa. Dupa primele saptamini, de regula, impresia mediului inconjurator (presedinte, oameni din club, jucatori, suporteri, mass-media) asupra lui este deja formata. De aceea, trebuie sa obtina citeva succese imediate, atit in ceea ce priveste procesul de pregatire, cit si in privinta raportului cu mediul mai sus amintit. In aceasta perioada, initiala, orice gest sau decizie  pe care si le asuma,  ii este studiat cu lupa.

5. Capacitarea patronului

Cea mai importanta relatie care trebuie stabilita de catre antrenori, este, fara indoiala, relatia cu patronul. De aceea, sint necesare o serie de discutii legate de situatia in care s-a preluat echipa, resurse necesare desfasurarii activitatii, stilul propriu de conducere si asteptarile reciproce. Important este sa se ajunga la consens.

6. Construirea staff-ului si a echipei

In general, antrenorul mosteneste un staff si o echipa (jucatorii), indiferent daca vine nou in club sau daca este avansat din interiorul acestuia. Putini sint cei care pot prelua conducerea impunindu-si absolut toti colaboratorii. In orice caz, ei trebuie sa faca o evaluare si, din pacate, sa renunte la unii oameni, atit din staff cit si dintre jucatori. Una din cele mai importante capacitati a antrenorului este  selectarea lucida, pertinenta, a resursele umane de care dispune, si asezarea acestora in pozitiille cele mai potrivite pentru a da randament maxim (valabil atit pentru staff cit si pentru echipa). In acelasi timp trebuie sa fie capabil de a lua decizii dure legate de personal si sa aiba o strategie clara in provocarea de construi o noua echipa.

7. Formarea retelei de sprijin

Pentru a rezista un timp cit mai indelungat in functie, este necesar ca antrenorul sa poata influenta si oamenii care nu ii sint subalterni, care nu se afla sub controlul sau. Aceste aliante, care pot proveni atit din interior cit si din exterior, au rolul de a-i intari pozitia, de a-i oferi suport atit in atingerea scopurilor cit si in perioadele tulburi, atit de dese in fotbal.

8. Pastrarea ratiunii si echilibrului

Tranzitia este una din acele perioade tulburi din viata antrenorilor, in care provocarile personale si profesionale pot depasi nivelul acceptat. Acestia trebuie sa se straduiasca foarte mult pentru a-si pastra echilibrul si abilitatea de a lua decizii corecte, reale. Posibilitatea de a-si pierde cumpatul si viziunea, de a reactiona la cald, de a vedea peste tot in jurul lor dusmani, de a se izola si de a lua decizii gresite este foarte mare. Aici intervine intr-un mod decisiv reteaua de sprijin de care am discutat anterior.

Desigur ca mai exista si alte provocari in momentul preluarii unei noi echipe. Insa daca se reusesc acesti pasi, probabilitatea de reusita creste Insa, atentie: un singur pas tratat gresit poate duce la ratarea obiectivelor. Mult success!

Prof. Ciprian Urican