- Jocul colectiv (continuare)
Jocul colectiv, care inseamna in primul rind atitudine colectiva si corelatie intre jucatori, se realizeaza concret si practic prin circulatia fluenta a mingii, bazata pe pasarea ei prompta si logica, fara retineri si manevrari inutile, sustinerea partenerului aflat in posesia mingii, in vederea crearii unor solutii multiple de pasare a acesteia si in vederea mentinerii ei in posesia propriei echipe, sprijinirea partenerului aflat in lupta de atac sau aparare cu adversarul, suplinirea partenerului angajat intr-o actiune din afara zonei sale principale si preluarea sarcinilor de joc ale acestuia.
In afara determinarii tehnice, jocul colectiv este in aceeasi masura si rezultatul nivelului si calitatii proceselor psihice si affective, a capacitatii reciproc integrative a acestora si apare pe baza unor motivatii collective, a unor scopuri – satisfactii suficiente pentru majoritatea sau toti membrii echipei.
Comuniunea de interese a jucatorilor in desfasurarea unui joc sau a unei competitii, interese morale, sociale sau material, reprezinta mobiluri de activitate esentiale in omogenizarea echipei si care determina finalmente capacitatea de integrare a jucatorilor, atitudinea lor unitara.
- Jocul constructiv
Evidentiaza in cadrul rezolvarii sarcinilor defensive si ofensive, caracterul creator, ordonat, disciplinit si colectiv al activitatii jucatorilor, premeditarea si anticiparea actiunilor de depasire a adversarului, precum si inteligenta modalitatilor de realizare a acestei depasiri.
Jocul constructiv se bazeaza in primul rind pe pregatirea anterioara a tacticii de joc, pe programarea modurilor de actiune care sa contracareze adversarul si sa-l surprinda, programare care sa fie respectata, aplicata si corectata pe parcurs.
Jocul constructiv presupune o anumita organizare a actiunilor jucatorilor, care sa fie exprimata prin dispozitiv optim de asezare si miscare in teren, prin colaborare, sub forma dublajului, sprijinului, schimbul de zone si sarcini, a pasei si demarcajului.
Totodata, acest principiu cere solutionarea actiunilor pe caile cele mai firesti si eficace, dupa acea logica a fotbalului consacrata de-a lungul anilor si devenita atitudinea esentiala si normala de joc.
O conditie de baza a jocului constructiv o reprezinta disciplina tactica si integrarea in ansamblul echipei intr-o asemenea masura incit creativitatea personala sa se contopeasca si sa serveasca sistemului si ideii de joc.
In cazul contrar, in care initiativ personala depaseste necesarul solicitat de nivelul oarecare al echipei, uneori din factor de progres ea se transforma in factor distructiv al unitatii de joc a echipei.
Principiul jocului constructiv presupune, in sfirsit, participarea la joc si rezolvarea problemelor sale prin mijloace regulamentare, in corespondenta cu normele sportivitatii, ale respectului fata de adversari, parteneri, public si arbitraj.
Acest principiu este opus jocului cu character distructiv care, in vederea atingerii rezultatului, foloseste mijloace de joc nepermise, obstructionante, atactice.