Sectorul juvenil in Europa (5)

Sectorul juvenil in Europa (5)

INTERNAZIONALE MILANO

Inter Milano este unul din cele mai blazonate cluburi din lume: 18 campionate, 7 Coppe Italia, 3 Champions League, 2 Cupe Intercontinentale,   3 Cupe UEFA.

Locul unde antreneaza prima echipa si Primavera este centrul sportiv “Angelo Moratti” de la Appiano Gentile. Centrul sportiv al sectorului juvenil, Interello – Giacinto Facchetti, se afla in Milano si dispune de 3 terenuri de iarba, 1 sintetic, 1 pentru fotbal in 7, vestiare, cabinete medicale.

 Organizarea clubului Inter Milano

                                          PRIMA ECHIPA
                                          Primavera (17-19 ani)
                                         Berretti (17-18 ani)
                                    Allievi A Nazionali (16)
                                           Allievi B (15)
                                Giovanissimi Nazionali (14)
                                Giovanissimi Regionali (13)
                                        Activita de Base
                                       Esordienti A (12)
                                       Esordienti B (11)
                                       Pulcini A (10)
                                       Pulcini B (9)
                                       Pulcini C (8)

In plus, societatea Inter are alte proiecte legate de copii:

  • CDF – centre de formare pentru jucatori de 5-12 ani (6 centre)
  • Inter Academy (8 – 18 ani)
  • Summer Camps (5 – 12 ani)
  • Scuola Calcio (5 -8 ani)

Centrele de formare CDF,

Au scopul de a introduce metodologia de pregatire a echipelor de copii de la Internazionale, in alte societati sportive. Conditia necesara si obligatorie este prezenta unui antrenor de-al lui Inter, care sa ghideze si sa supravegheze intreaga activitate in locul respectiv.

Summer Camps,

Au loc, de obicei, in iunie-iulie. Copiii se inscriu citeva saptamini pentru tabara centralizata, cei intre 8-13 ani, in diferite localitati din tara, cei de

5-7 ani, la Milano.

Inter Academy,

Are scopul de a transmite in afara Italiei filozofia Clubului Inter. Proiectul prevede initial pregatirea tehnico-organizativa a antrenorilor straini, lucru pe terenul de antrenament si, in final, angajarea lor acolo. In present exista doua academii, una la Abu Dhabi, cealalta in Seattle, USA.

Investitiile in aceste proiecte au fost foarte mari, insa dau posibilitatea de a descoperii noi talente.

InterCampus,

Este ultimul proiect demarat la nivel mondial, are scopul de promova legaturi sociale si cooperari pe termen lung in America Latina, Africa Centrala, Europa si China. Prin intermediul a 24 de programe, cu ajutorul a 200 de operatori locali si folosind jocul de fotbal ca instrument educativ, au reusit sa indrepte 10.000 de copii cu virste intre 8-14 ani, inspre fotbal. 

Scuola Calcio,

Inter dispune de 6 centre pentru copiii cu virste cuprinse intre 5-7 ani.

Obiectivul instructorilor de la Scuola Calcio Inter este de a introduce copiii in practicarea sportului prin jocuri dinamice, spontane, tinind cont de exigentele fiziologice, psihologice si pedagogice ale fiecarui pusti.

Deviza sectorului de copii si juniori Inter Milano:

“Pentru noi fotbalul inseamna respect si pasiune. Dorinta noastra este de a forma intii oameni, apoi campioni!”

Obiectivul primar al sectorului juvenil este acela de a creste si pregati talente pentru prima echipa sau, in general, pentru echipele din Serie A. Inter are peste 40 de jucatori imprumutati sau vinduti la diverse cluburi.

Activitatea antrenorilor acestui sector nu este evaluata dupa locul ocupat la sfirsitul campionatelor sau dupa un rezultat dintr-o anumita partida. Elementele care conteaza sint raportul pe care il au cu societatea sportiva, cu colaboratorii lor si, inainte de toate, cu micii fotbalisti.

Decisiva este si concluzia conducerii executive, in privinta modului cum au influentat procesul de formare al copiilor, atit ca oameni cit si ca fotbalisti. Apoi, clubul garanteaza libera exprimare a filozofiei antrenorului, fara a-i impune modulul tactic al echipei I, tocmai pentru a le da posibilitatea sa exploateze mai bine caracteristicile jucatorilor pe care ii pregatesc.

Un alt aspect este cel privind scolarizarea. Inter da mare importanta actului cultural si scolar al copiilor, care trebuie sa se dezvolte concomitent cu actul fotbalistic.

Italia este printre putinele tari cu fotbal avansat care nu are un campionat pentru echipa secunda sau echipa de rezerve. De aceea, Inter prefera sa-si imprumute jucatorii altor echipe, unde acestia sa se pregateasca si sa joace partide oficiale.

Selectia antrenorilor care sa pregateasca echipele clubului nerazzur nu se face pe baza CV-ului, nu acesta reprezinta factorul principal . Ceea ce conteaza este latura, valoarea umana a acestora.

Va continua