Sectorul juvenil in Europa (8)

Sectorul juvenil in Europa (8)

Sectorul juvenil este coloana vertebrala a clubului Ajax.

In primul rind privind latura financiara, astazi fiind destul de dificil sa  mentii o societate sportiva pe un palier competitiv. La sfirsitul unui an competitional, Ajax ofera 80-85% din cei care termina junioratul, echipelor de liga 1, din Olanda sau din strainatate. Bineinteles, cei mai buni intra la prima echipa, realizindu-si visul pe care l-au avut din copilarie, sa joace pe Amsterdam Arena.

In total, cca. 200 de copii, cu virste cuprinse intre 5 si 19 ani, se antreneaza pe terenurile Academiei avind ca modele fosti jucatori care au facut istorie pentru acest club: Ronald si Frank de Boer, Dennis Bergkamp, Iaap Stam.

Echipa secunda, Jong, este compusa in mare, din jucatori sub 23 de ani. Astfel se da posibilitatea de accelera procesul de maturizare a tinerilor, pentru a intra in prima echipa. In Jong mai joaca si cei care fac parte din lotul seniorilor, dar joaca mai putin sau revin dupa accidentari.

Ajax are trei puncte de forta in ceea ce reprezinta metodologia de lucru:

–         Propria filozofie, consolidata in peste 35 de ani de activitate

–         Metodologia de instruire

–         Continuitatea, avind rabdare in obtinerea rezultatelor

Filozofia lor nu tine seama numai de factorul strict fotbalistic, ci si de cel extra-sportiv. Se da mare importanta disciplinei, randamentului scolar si comportamentului fata de colegi. Daca un copil nu merge bine cu scoala, nu i se mai permite sa participe la antrenamente si jocuri.

–         Profesori pentru scoala care predau la Academie – verbal

–         Nu mai stau toti in camin, ci la familii – verbal

Aspectul tehnic principal care se invata de cind se paseste prima oara in Academie, este posesia mingii individual si prin intermediul triunghiurilor de pase, totul bazat pe o mentalitate a jocului ofensiv. Pentru Ajax, fotbalul este divertisment, posesie a balonului si atac!

De-a lungul pregatirii copiilor, aspectele tactice si traseele de joc nu sint luate in considerare decit dupa 15 ani.

Un alt aspect interesant este alegerea antrenorilor: pentru ei este foarte important ca acestia sa cunoasca filozofia Ajax, sau cel putin sa aiba in stafful lor oameni care au facut parte din club. Avind o minte deschisa, sint dispusi sa angajeze specialisti care provin din alte culturi, pentru ce cred ca se poate invata de la toti.

Cel mai important aspect in evaluarea antrenorilor nu este cistigarea de trofee si campionate, ci cresterea copiilor campioni, care sa acceada cit mai repede in prima echipa!

Dupa reintoarcerea lui Johan Cruyff ca si consilier al clubului, sectorul juvenil a inceput sa lucreze in 3 directii:

–         De la 9 pina la 13 ani, se pune accentul pe tehnica, disciplina si conceptul de “joc in echipa”. Se utilizeaza exercitii care tintesc posesia mingii si jocul de echipa prin triunghiuri de pase

–         De la 14 pina la 16 ani se pune accentual pe cresterea tinarului jucator. In aceasta faza de adolescent este importanta latura umana, este important ca tinarul sa creasca in ritmul, fiziologic si psihologic.

Se incepe sa se vorbeasca despre tactica si scheme de joc. Copiii sint impartiti pe baza caracteristicilor fizice si dezvoltarii de moment, ceea ce explica faptul ca tineri de 14-15 ani se antreneaza cu cei de 16 ani.

De la 17 ani la echipa Jong, se lucreaza pe baze profesioniste, in maniera specifica, multa tactica si scheme de joc, ca la echipa mare.

Va continua