Articolul “Sfaturi pentru parintii tinerilor fotbalisti” a fost cel mai citit material al lunii octombrie. Mesajele voastre trimise pe pagina noastra de Facebook sint inca acolo. Prima pozitie in clasamentul pe care il gasiti pe site nu e intimplatoare. Materialele legate de antrenamentul si cresterea copiilor sint tot mai cautate.
Cred ca, in sfirsit, dupa atitia ani de ignoranta a sectorului juvenil, lucrurile au inceput sa se miste in directia sanatoasa si in fotbalul romanesc. In primul rind datorita voua, celor implicati pe acest segment sub diferite forme: profesori, instructori, antrenori, presedinti, patroni, parinti.
Vazind cit de bine a fost primit articolul mai sus mentionat, am simtit ca el nu trebuie sa fie singular. Lucrurile trebuie privite si din alta perspectiva. Cea privind activitatea antrenorilor. Si daca celebrul “Nasul” a avut mai multe serii, toate de succes, va ofer si eu partea a-2-a din “Sfaturi pentru….”!
Iata mai jos, viziunea mea despre ce ar trebui sa fie antrenorul tinerilor fotbalisti:
1. Fiti profesionisti.
Pregatiti-va continuu, studiati, imbogatiti-va cunostintele permanent. Nimic nu e mai tragic decit sa formezi sportivi intr-un mod empiric, aleator, doar bazindu-va pe “experienta”. Deprinderile gresite se sterg greu sau deloc. Copiii nu sint adulti!
2. Nu uitati ca sinteti modele.
Comportati-va decent, nu strigati sau injurati copii. Ei va vad ca pe Dumnezeu, e pacat sa realizeze prea repede ca intr-adevar, nu sinteti!
3. Intrati in mintea celor mici.
Fiti creativi si rabdatori. Nu uitati ca si voi ati fost ca ei odata. Nu va enervati si, chiar daca o faceti, nu o aratati. Glumiti si zimbiti, copii va vor indragi si vor incerca sa faca totul bine spre a va multumi.
4. Intelegeti virsta.
Este imperios necesar sa cunoasteti particularitatile morfologice, biologice si psihice specifice virstei copiilor pe care ii antrenati. Altfel, veti interpreta gresit comportamentul si reactiile acestora. Ca sa nu mai vorbesc de cerintele antrenamentelor pe care le proiectati.
5. Nu faceti diferente intre copii.
Evident unii au mai mult talent decit altii. Psihic insa, sint la fel. Nu-i raniti, aratindu-le unora mai multa afectivitate decit altora. TOTI sint elevii vostri in egala masura.
6. Folositi jocurile de miscare in antrenamente.
Copiilor le place sa se joace, sa se intreaca intre ei. Nimic nu le dezvolta mai repede motricitatea, abilitatile tehnice, simtul de a aprecia corect distantele, directia si sensul, decit jocurile de miscare specifice virstei.
7. Nu criticati.
Nu criticati greselile, corectati-le. Incurajati-i permanent, laudati si cel mai neinsemnat progres. Astfel le consolidati personalitatea, ii faceti sa aiba incredere in posibilitatile lor. Nu asta asteptati de la ei in meciuri!
8. Fiti educatori.
Comportamentul copilului in afara programului de antrenament vi se datoreaza si voua. Daca copilul greseste tehnic, intoarceti-va la locul de unde nu mai intelege miscarea, explicati si demonstrati din nou. Daca greseste in privinta modului de comportament, luati atitudine. Mai tirziu va va multumi.
9. Accentul pe tehnica.
Nu-i incarcati cu sisteme de joc, aparare in linie sau ture de teren. “Exagerati” insa cu exercitii, circuite sau jocuri care sa le dezvolte abilitatile tehnice. Toti ceilalti factori vor putea fi realizati daca au tehnica lui Messi sau Ronaldo.
10. Care este scorul final?
Evitati sa puneti presiune pe micii fotbalisti prin cistigarea jocurilor cu orice prêt. Credeti-ma, scorul final NU este cel mai important lucru. Micile progrese, placerea, bucuria si entuziasmul dovedite in timpul meciurilor sint mult mai importante. Cind vor creste mari, numai scorul va conta pentru ei si pentru cei din jur!
11. Crede in jucatorii tai!
Indiferent de situatii, sustineti-va jucatorii. Fiti aproape de ei, in fiecare exista ceva deosebit. E datoria voastra sa descoperiti acel ceva si sa-l scoateti la lumina. Nu stiti niciodata ce perla veti descoperi!
CIPRIAN URICAN