Testul Cooper

Testul Cooper

Unul din primele articole pe care le-am scris pentru voi a fost cel intitulat “Teste”. In el descriam la modul general, valoarea acestora. Pentru ca ele sint foarte importante, in fotbalul actual sint esentiale as spune, ne  arata cit de bine, cit de eficient dezvoltam lucrul planificat.

In acest moment sint foarte multe tipuri de teste, unele mai complexe decit altele, folosind aparatura de ultima generatie pentru a ne arata exact la ce nivel de pregatire se afla echipa.

Insa majoritatea echipelor din fotbalul nostru, cu exceptia celor din Liga 1 si poate a citorva din esalonul secund, nu-si permit sa achizitoneze gadgeturile necesare. Si atunci recurg la cele clasice.

Unul din cele mai cunoscute este Testul Cooper! Chiar daca este mai putin utilizat la momentul actual, el trebuie cunoscut pentru a fi aplicat de catre toti antrenorii, incepind cu cei de copii si juniori.

Cel care l-a inventat, Kenneth Cooper, a fost un medic american angajat la NASA, care dorea sa sa le creeze astronautilor o conditie fizica optima. Imediat dupa, a fost introdus in programele de pregatire ale atletilor americani.

Testul Cooper este unul simplu, iar efectuarea lui cu intreaga echipa este relativ simpla.

Ce este?

Testul Cooper este o proba de alergare care verifica potenta aeroba a organismului.

Cum se executa?

Sportivul alearga pe o pista de atletism sau pe un teren a carei dimensiuni sint bine determinate (masurate). El consta in parcurgerea unei distante cit mai mari in 12 minute. Important este ca jucatorul sa pastreze o viteza de alergare constanta, sa nu accelereze sau decelereze brusc.

Antrenorii pot da indicatii in timpul cursei, cu scopul de a-i ajuta sa-si fixeze ritmul de alergare.

Parcurgerea a minim 3000m in 12 minute este un rezultat bun pentru jucatorii de fotbal. Insa testul nu serveste numai la verificarea capacitatii fizice a jucatorilor, el poate fi folosit si in antrenamentele cu caracter fizic, ca mijloc pentru cresterea potentei aerobe.

O alternativa a acestui test, folosita mult in Italia este testul de 3000m pentru seniori, 2000-2400m pentru juniori. Ramine la latitudinea fiecarui antrenor cit de des sau care test il ajuta in pregatirea propriei echipe.