Scopul primordial care a dat nastere acestui site este furnizarea informatiilor specifice jocului de fotbal. Cresterea calitativa a procesului de instruire prin metode si mijloace moderne, filozofii sanatoase caracteristice marilor sportivi, capabile sa ne perfectioneze mentalitatea si atitudinea, devenind mai buni.
Antrenorii si jucatorii se pregatesc zilnic pentru a obtine victoria in jocurile oficiale. De multe ori insa, rezultatul final este, desi nu ar trebui, influentat de un al treilea factor: arbitri. E adevarat, tot de multe ori, conducatori, noi, antrenorii sau jucatori, dam vina pe ei pentru neputinta noastra. Fara ei insa nu ar putea fi omologat vreun rezultat. Si ei au nevoie de pregatire constanta si de calitate pentru a duce la bun sfirsit un joc. In urma caruia sa primeasca felicitari de la ambele echipe. Iata de ce ni s-a parut interesant sa publicam un interviu, aparut in buletinul UEFA 2012, cu unul din cei mai buni arbitri din lume la ora actuala: maghiarul Viktor Kassai. Acesta a devenit in 2011, la virsta de 35 de ani, cel mai tinar arbitru care a condus o finala UEFA Champions League, partida disputata pe Wembley, intre F.C Barcelona si Manchester United, cistigata de spanioli cu 3-1. De ce s-a apucat de arbitraj, cum se pregateste, ce rol are, toate acestea in interviul de mai jos!
Lectura placuta!
Cind ati aflat ca veti arbitra finala Champions League din 2011?
Pierluigi Collina, liderul UEFA in arbitraj, m-a sunat anuntindu-ma ca echipei noastre i-a fost incredintat jocul. Arbitrii partidelor din Champions League sint anuntati public doar cu doua zile inainte, de aceea nu puteam spune nimanui. Ne-am pregatit in mare secret.
Te-ai gindit vreodata ca vei oficia o finala a Champions League?
Niciodata. Nu sint un tip visator. Cind am inceput sa arbitrez, in ultima liga din Ungaria, nu mi-a trecut prin minte ca voi ajunge atit de departe.
De ce te-ai facut arbitru?
Am avut un model in familie. Tatal meu a fost arbitru pina la nivelul ligii a-3-a. A fost ideea lui sa ma apuc de arbitraj la virsta de 15 ani, si un cadou din partea lui si a mamei mele, a fost prezenta in tribuna la finala pe care am avut privilegiul sa o conduc.
Cum te-ai pregatit pentru finala?
In asemenea momente, nu poti schimba metodele de pregatire pe care le-ai utilizat de-a lungul anului: sedinta de refacere dupa ultimul joc oficiat, doua antrenamente de intensitate mare, incalzire pre-partida, apoi finala. Pregatirea mentala s-a centrat pe stringerea a cit mai multor informatii despre cele doua echipe. Am primit DVD-uri cu semifinalele C.L de la UEFA, pe care le-am studiat ca si cum am fi avut un examen scolar. Cu cit te pregatesti mai bine, cu atit mai bine vei performa.
Ce ai facut in ziua jocului?
Am verificat impreuna cu colegii gazonul de pe Wembley, am servit o masa frugala, apoi am intrat in pregatirea directa a meciului, recapitulind pina la cele mai mici detalii ce trebuie sa facem in finala. Dupa, am plecat in camere sa ne odihnim vreo doua ore. Eu, de obicei, imi fac siesta in fiecare dupa-masa. Inaintea loviturii de incepere, am efectuat instructajul tehnic si le-am spus colegilor sa treaca peste emotii si sa priveasca acest meci nu ca pe o ardere pe rug, ci, ca pe o mare oportunitate. A mai fost ceva, de care n-am vorbit pina acum, dar care ne-a motivat extrem de puternic. Dupa Cupa Mondiala din Africa de Sud, asistentul Gabor Eros, cu care lucram de 10 ani, a fost diagnosticat cu o excrescenta (umflatura, tumoare) la genunchi. A suferit o operatie complicata si nu stiam daca se va reface. Gabor a cistigat aceasta batalie. Nu a fost o sansa oarecare, sa invingi lupta cu o boala nimicitoare si sa oficiezi finala Champions League.
Cum te-ai simtit in tunel, cind echipele se pregateau sa iasa pe teren?
Secundele dinaintea iesirii pe teren sint cele mai frumoase momente din arbitraj. In acele clipe, simt ca, chiar daca nu am putut fi fotbalist, pot conduce doua echipe de top. A fost un sentiment fantastic.
Dat fiind o atit de importanta ocazie, ti-ai schimbat conceptia, modul de arbitraj?
Inaintea loviturii de incepere, au adus trofeul Champions League, ceea ce iti transmite fiori. Dupa aceea, existau doar 22 de jucatori si o minge pe teren. Jucatorii si oficialii si-au facut datoria ca in orice joc, pentru ca esenta este aceeasi indiferent de ocazie.
Nu a parut c-ai avut multe momente dificile in finala!
E adevarat, dar am avut noroc. O finala nu trebuie sa fie memorabila pentru momente controversate, echipele au ocazia sa presteze jocul intr-o maniera sportiva, intr-un spirit fair-play!
Ce ai simtit in momentul cind ai suflat fluierul final?
Daca simti ca ai condus jocul cu succes, te simti bine cind fluieri ultima oara. E o realizare. In acelasi timp, te simti trist ca s-a terminat- de aceea le-am spus colegilor sa mai aruncam o ultima privire stadionului in timp ce asteptam trofeul si medaliile. Am incercat sa fac cit de multe fotografii mi-au permis ochii!
In final, cum crezi ca te-ai descurcat?
Nu e datoria mea sa ma evaluez singur. Dar daca intrebi 100 de fani din intreaga lume, cine a arbitrate finala, doar unul sau doi ar putea sa-ti spuna. Pentru un arbitru nu exista un premiu mai mare!