Defensiva cu 4 elemente: principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei (1)

Defensiva cu 4 elemente: principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei (1)

Lectiile ALLEN@TORE.net

                                                                                                      Massimo Lucchesi

Putem afirma ca propunerile pentru antrenarea si organizarea compartimentului defensiv privesc atit faza de posesie cit si cea de non-posesie.

Un compartiment defensiv abil in faza de initiere a atacului, capabil sa faca mingea sa circule cu siguranta si in viteza, este o cerinta importanta pentru optimizarea manevrelor ofensive.

In  acest articol ne vom concentra insa pe exercitii care privesc faza defensiva, mai précis ne vom concentra pe exercitii de organizare defensiva in cazul atacurilor central si laterale adverse, in raport cu situatiile tipice de tranzitie negativa.

Obiectivul este acela de a antrena linia defensiva cu aspecte specifice cum ar fi deplasari laterale, avansari si retrageri, repozitionari.

In ciclul de lucru saptaminal, antrenorul va pozitiona atacantii in functie de dispunerea adversarului pe care il va intilni etapa urmatoare.

EXERCITIUL 1

Deplasari, repozitionari si urcari (avansari) ale defensivei cu 4 fundasi

Linia fundasilor este asezata la 10m in fata suprafetei de pedeapsa. Alti trei jucatori se pozitioneaza sub linia mediana, la 5m in fata liniei fundasilor.

Obiectivul principal al exercitiului este deplasarea in maniera organizata a compartimentului, atit pe orizontala cit si pe verticala, precum si de a invata si recunoaste situatiile de minge “acoperita” si “descoperita”.

Defensiva cu 4 elemente principii si exercitii specifice pentru antrenarea abilitatilor specifice echipei

Situatii:

  1. In cazul in care mingea este pasata pe orizontala intre cei trei jucatori, linia fundasilor se deplaseaza in functie de pozitia ei, de la stinga la dreapta , si invers.
  2. In cazul in care posesorul mingii sta cu fata la poarta, fundasii se retrag inchizind zona centrala.
  3. In cazul in care posesorul mingii are in fata un jucator (minge acoperita), linia defensiva avanseaza.
  4. In cazul in care posesorul mingii conduce mingea catre un aparator, ceilalti trei se retrag, realizind acoperirea.
  5. In cazul in care posesorul minge transmite o minge lunga, apoi urmareste o eventuala respingere, fundasii se retrag  realizind acoperirea, apoi avanseaza catre linia mediana.

Traducerea

Ciprian Urican