IMPORTANȚA DIAGONALEI DEFENSIVE

IMPORTANȚA DIAGONALEI DEFENSIVE


Dimiean Eduard

A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Titu Maiorescu din București        

Deține Certificat Analiză Tactică de Fotbal obținut la Barcelona                                                                

 

 

Analiza golului marcat de Venezia in meciul cu Inter.

Venezia a reusit sa marcheze un gol pe San Siro in poarta campioanei en-titre din Serie A in partida incheiata cu scorul de 2-1 pentru milanezi. Reusita lui Henry a exemplificat cum se poate desface apararea aproape ermetica organizata de Inzaghi la Milano, punctul forte in cursa spre un nou titlu in Italia.

Venezia dirijeaza atacul cu pase scurte in zona de creatie moment in care organizarea defensiva a celor de la Inter este formata din Darmian – Skriniar – De Vrij – Perisic – Bastoni in linia de aparare si Brozovic – Calhanoglu mediani.

Formatia antrenata de Zanetti directioneaza actiunea ofensiva in lateral printr-o pasa de progresie care depaseste perechea de pivoti din fata apararii si produce doua avantaje importante:

1- Bastoni (fundasul central stanga) este atras in afara tunelului defensiv

2- Fundasii centrali (Skriniar si De Vrij) raman in situatie de 2v2 cu atacantii adversi Henry si Okereke. Diagonala defensiva a lateralului opus Darmian fiind de o importanta cruciala in acest moment pentru a obtine avantajul numeric in zona centrala.

Demarcarea in adancime a fundasului lateral al celor de la Venezia creaza un 2v2 in zona activa, acesta fiind momentul in care Henry transmite semnalul vizual pentru a indica posesorului directia centrarii.

Linia defensiva a celor de la Inter este divizata in acest moment cu Brozovic (mijlocasul central) prins in dinamica fazei plasat in spatele balonului, paravanul defensiv care poate efectua inserarile de marcaj/ acoperire fiind absent din fata fundasilor.

In aceasta situatie translatia liniei defensive este una excesiva, lateralul opus fiind nevoit sa stranga prompt in interior.

* De remarcat este si fenta ofensiva pe care atacantul Henry o efectueaza, initial da senzatia ca se va demarca in zona vizibila a lui Skriniar (zona luce), dar in final se insereaza prin spatele sau (zona oarba) de unde marcheaza cu o lovitura de cap in poarta lui Handanovic.

Diagonala defensiva a lateralului opus are o importanta deosebita in fazele de joc dezechilibrate, situatii de egalitate numerica, atunci cand linia defensiva este sub presiune sau elementul de echilibrul (ex: mijlocasul defensiv) este eliminat din faza respectiva.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.