ANTRENAREA CONTRAATACULUI SCURT: PRINCIPII ȘI EXERCIȚII

ANTRENAREA CONTRAATACULUI SCURT: PRINCIPII ȘI EXERCIȚII

        Lecțiile Alenatore.net

Autor: MARCO CECCOMORI

Cum creștem numărul golurilor marcate de propria echipă prin intermediul inversării rapide ale fazelor jocului (din apărare în atac)?

 

PRINCIPII

Cea mai mare parte din numărul realizărilor în fotbalul modern (excluzând fazele fixe) este fructul răsturnărilor fazelor de joc rapide, imediate, ca urmare a unei intercepții de minge, în urma căreia echipa adversă este prinsă defectuos poziționată în fază defensivă, orientată spre atac.

Ceea ce distinge acțiunea de repornire – contraatacul scurt –  este practic eliminarea fazei de construcție, înțeleasă ca o subfază a prefinalizării, în care obiectivul este acela de a ajunge imediat la finalizare ca urmare a unei pase decisive (assist).

Din acest motiv este importantă zona de teren unde este recuperată mingea.

Cu cât mai departe de poarta adversă este recuperată mingea este mai mare suprafața de teren (și timpul) de ajungere la finalizare.

În schimb, dacă mingea este recuperată în zona de atac, se poate declanșa o repornire (un contraatac) scurtă, pe spațiu redus, cu care se ajunge la finalizare în puține secunde.

Principiul care stă la baza acestor acțiuni ofensive este căutarea imediată în profunzime a spațiilor libere, optimizând la maximum spațiul și timpul.

Nu trebuie să confundăm acest tip de acțiune cu manevrele de atac instinctive și prost organizate. De fapt, repornirea trebuie antrenată metodic, în funcție de calitățile jucătorilor proprii și a slăbiciunilor adversarului.

Sistemul de joc condiționează dezvoltarea contraatacului scurt.

Dacă jucăm cu trei atacanți care rămân deasupra liniei mingii în faza defensivă, este posibilă ajungearea la finalizare în timp foarte scurt, exploatând cele punctele de referință ofensive (cei trei atacanți), indiferent dacă mijlocașii participă sau nu (Fig.1).

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

                                                —  SFÂRȘIT —

 

NUMAI ÎN LIBRĂRIA coaches-ahead GĂSIȚI MATERIALE ESENȚIALE PENTRU MESERIA DE ANTRENORI

 

 

TAKTIFOL

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.