Lecțiile Allematore.net
Autor:
Marco Ceccomori
Antrenăm mișcarea (cinetica) și gândirea (psiho) pentru a îmbunătăți faza de tranziție.
INTRODUCERE
În preambulul acestui material îmi permit să-l citez pe celebrul Jose Mourinho, care într-un interviu acordat Sectorului Tehnic UEFA, intitulat „Care sunt tendințele tactice individuale în fotbalul modern?”, afirma:
“Tranzițiile au devenit decisive.
Când adversarul este organizat în defensivă este foarte dificil să-I dai gol.
Dar când adversarul pierde mingea poate apărea un moment în care poți exploata ocazia, găsindu-l prost poziționat.
La fel, când noi pierdem mingea, trebuie să reacționăm imediat……
Toți spun că fazele fixe decid rezultatul unei partide; eu spun că tranzițiile sunt mult mai importante”!
Perfect adevărat!
Studiile arată că mare parte a realizărilor în fotbalul dinamic (deci, excluzând situațiile fazelor fixe) sunt rodul răsturnării rapide a situației de joc și, în urma câștigării mingii, echipa adversă este surprinsă defectuos poziționată sau pe poziții offensive.
PSIHOCINETICA
Este obligatoriu pentru fiecare antrenor să pregătească în mod constant și metodic acea (faimoasă) scurtă perioadă de timp care înseamnă trecerea din faza defensivă în cea ofensivă și invers.
În aacest material evidențiem câteva exerciții menite a antrena tranziția negativă și pozitivă prin intermediul psihocineticii. Aceasta se ocupă de tot ceea ce înseamnă legătura dintre mișcare și gândire.
Fiecare jucător este supus în fiecare moment al jocului la numeroși stimuli cărora trebuie să le ofere un răspuns motoriu și tehnico-tactic adecvat.
Psihocinetica deci, caută să dezvolte capacitatea specifică jucătorului prin intermediul controlului și sincronismului mișcărilor individuale, de grup și de echipă, ducând la îmbunătățirea poziționării, acoperirii spațiului și reacției în timp optim, în relație cu schimbarea contextului și a situație din teren.
Din acest motiv, în exerciții utilizăm semnale vizuale (culori), două mingi, fluier, astfel încât, la final să optimizăm capacitatea de observare, atenție, concentrare și reacție a jucătorilor.
EXERCIȚII
Exercițiul 1
Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare.
Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi. Conținut Restricționat
COLECȚIA „SISTEME DE JOC” în limba română!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.