3. Atitudinea (Vrea să joace cu adevărat?)
– Dacă jucătorul are defecte pe acest plan nici o altă abilitate naturală nu-i va fi de ajuns pentru a suporta momentele de succes şi cele de eşec!
– Dacă unui jucător nu-i place să se antreneze, acesta nu se va dezvolta! Din această cauză punctualitatea şi prezenţa, sunt foarte importante la antrenamentele şi jocurile oficiale.
– Îşi ascultă antrenorii şi învaţă de la ei? Pe parcursul carierei un jucător se întâlneşte cu mulţi instructori. Este important ca el să ştie că unii sunt mai buni decât alţii. Fiecare antrenor îşi are metodele sale. Este vital ca jucătorul să reţină ştiinţa fiecăruia. Nimeni nu ştie totul despre fotbal!
– Vrea să aibă mingea la el pe parcursul partidei, chiar dacă lucrurile nu merg prea bine? Îşi asumă responsabilitatea pentru felul său de a juca? Îşi încurajează partenerii de echipă când au nevoie? Poate să se concentreze pe tot parcursul antrenamentului sau al partidei fără să fie distras de spectatori sau alţi factori externi? Pentru el fiecare situaţie este o situaţie câştigătoare? Dacă jucătorul consideră fiecare situaţie o provocare, şi este un jucător cu succes şi agresiv, cu sau fără minge?
Aceste teste informează „cercetătorul” despre capacitatea mentală a jucătorului şi acesta părăseşte meciul spunând că jucătorul vrea să joace cu adevărat! Fotbalul chiar este important!
În mod clar, discuţiile cu antrenorul şi părinţii jucătorului sau cu jucătorii personal, ar ajuta la alcătuirea unei imagini mai clare. Ar trebui să accentuăm din nou testele, dacă jucătorul are defecte pe acest plan şi dacă timpul petrecut cu el ar putea fi timp pierdut?
Ca antrenor aveţi numai o singură carieră şi un număr fix de ani. Ca să dezvolţi un campion aveţi nevoie de 10 ani în plus aşa că, nu vă pierdeţi timpul cu jucători care nu merită!
4. Tehnica (Jucătorul ştie să joace cu adevărat?)
Mulţi jucători ne induc în eroare participând la tot felul de exerciţii tehnice de îndemânare. Succesul real al unui jucător constă în faptul că într-adevăr el poate câştiga într-o competiţie – o partidă de fotbal! În faţa unui adversar mulţi jucători încetează de a mai străluci. Aşa cum am mai menţionat şi mai sus la unii jucători poate apărea lipsa competitivităţii sau se poate ca tehnica lor să nu aibă nici un efect în timpul partidei. Cu numai o minge şi 22 de jucători alergând după ea, fotbalul poate fi cea mai competitivă situaţie. Dacă se acordă timp şi spaţiu atunci unii jucători se pot arăta competenţi. Dar dacă este aplicată o presiune asupra tehnicii acestuia, de multe ori aşteptările lasă de dorit!
Condiţiile esenţiale ale unui jucător bun sunt: pasarea şi controlul balonului. Dacă jucătoul nu poate să paseze sau să primească mingea aşa cum trebuie, va lua parte la partidă, dar participarea sa, nu va avea nici un efect! Un alt factor major în discuţie este „dacă jucătorul joacă cu capul în sus când mingea este în posesia sa, şi dacă vede posibilităţile de pasare, cum decide asupra pasării? Dacă este în posesia mingii ia deciziile cele mai bune pentru echipă? Şi invers, dacă echipa pierde o minge jucătorul respectiv se arată interesat să o apere şi să recapete mingea?
Accentul cade pe diferite lucruri în diferite situaţii! Exemplu, în fotablul de juniori mulţi tineri sunt avantajaţi datorită faptului că sunt foarte maturi din punct de vedere fizic pentru vârsta lor. Dacă un asemenea tânăr domină o echipă de o anumită vârstă trebuie să ne uităm şi la tehnica lui. Dacă succesul lor se datorează numai mărimii şi forţei lor sau pe lângă acestea sunt şi abili şi au o judecată normală.
Fotbalul modern cere ca jucătorii să aibă o sumedenie de tehnici. Stereotipul mare şi puternic al mijlocaşului aparţine de domeniul trecutului! Fotbalistul modern trebuie să aibă în posesie foarte multe tehnici să atace şi să apere cu foarte multă siguranţă!
5. Calităţi fizice (Jucătorul poate să alerge?)
Pentru un fotbalist abilitatea de a alerga repede este foarte importantă! Condiţia fizică este de multe ori înăscută, jucătorii rapizi sunt născuţi rapizi! Din fericire viteza este importantă şi de multe ori poate fi criteriul diferenţierii unui jucător de celălalt!
Fizicul unui jucător tânăr poate fi format genetic şi de părinţi! În fotbalul profesionist nu sunt jucători care au kilograme în plus. Statura atletică este importantă! Deşi jucătorii de elită au mărimi şi forme diferite, ei posedă un profil fizic eficace. Nici un sistem în fotbal nu acceptă jucători care nu pot, sau nu vor să alerge!
O altă caracteristică importantă este echilibrul. În orice sport profesioniştii se simt bine când aleargă, sar, sau se învârtesc în sporturile cu mingea ei se arată confortabili! Dacă jucătorii se mişcă fără nici o greutate pe teren ei sunt cu alte cuvinte, jucători echilibraţi. Întotdeauna ei par să-şi aibă trupul şi mişcările sub control în timpul partidei!
Pentru toate acestea, calităţile fizice necesare sunt avantajele clare pentru un jucător!