Cum imbunatatesti jocul echipei tale?

Cum imbunatatesti jocul echipei tale?

O discutie initiata de colaboratorii nostri de la Soccer Coach Central from Drillboard mi-a atras atentia. Urmarind raspunsurile la intrebarea “Cum imbunatatesti jocul echipei tale?”, unul mi s-a parut extrem de interesant.

Alistair Russell explica coerent modul in care-si perfectioneaza jocul propriei echipe. Putem invata lucruri importante, de aceea  vi-l traduc si reproduc mai jos:

“Conceptia mea in ceea ce priveste planificarea sedintelor de antrenament, cu scopul de a imbunatati jocul echipei, este bazata pe  “reversia tehnologica”. Ma intreb: <Ce doresc sa obtin in jocul oficial, iar la sfirsitul antrenamentului sa vad reprodus?> Pornind din acest punct, ma intorc si aleg jocuri pe teren redus, exercitii cu opozitie sau exercitii tehnice care sper sa aduca jucatorii acolo unde mi-am propus.

De exemplu, daca imi doresc ca jucatorii sa inteleaga cind sa paseze inapoi si lateral pentru a mentine posesia mingii, aleg un joc pe teren redus in care oricare echipa poate ataca, incurajindu-i astfel sa aleaga situatii cu mai multe variante. Apoi trec la exercitiile tehnice si cu opozitie care vor include intoarceri, protejarea mingii, sprijin si sustinere, pas si control orientat. (Observati sistematizarea exercitiilor? N. trad.)

Ca si antrenor poti usor sa devii prizonierul anumitor exercitii si jocuri pe care le folosesti. Nu uita insa ca cel mai important si complet factor de antrenament este jocul in sine. Restul sint doar unelte care te ajuta sa-i inveti jocul propriu-zis. CE si CUM antrenezi prin aceste exercitii este, de departe, mai important decit exercitiile in sine, asa ca nu ezita sa folosesti in instruire mijloace simple daca te ajuta sa-ti atingi obiectivele.

Acelasi principiu se aplica cind planifici o serie de antrenamente pentru o perioada mai lunga de timp. Cum vreau sa arate jocul echipei dupa o perioada de timp? Cu o serie de sedinte de antrenament bine planificate, jucatorii pot intelege multe aspecte de ordin tactic ale jocului si isi maresc bagajul abilitatilor tehnice, crescindu-si astfel perfomanta.

Bineinteles, totdeauna trebuie sa fiti realisti in asteptarile voastre ca antrenori, fata de abilitatile si potentialul jucatorilor pe care ii aveti la dispozitie. Cu cit ii cunoasteti mai bine, cu atit va va fi mai usor!”