Inovatorul Arrigo Sacchi (2)

Inovatorul Arrigo Sacchi (2)

Autor: CIPRIAN URICAN

Continuare a materialului Inovatorul Arrigo Sacchi

Elementele de rezistenta ale modulului gindit de Sacchi erau pressingul, intensitatea jocului si miscarea fara minge. Linia defensiva era compusa din 4 elemente, avind doi fundasi in zona centrala, care jucau in linie (retineti ca pina atunci se juca cu libero). Apoi, o linie de 4 mijlocasi compacta, agresiva si cu “stiinta jocului”. In fata, avansat, Van Basten avindu-l putin in spatele lui, “volante” ,pe Gullit. Iata cum era asezata si cine compunea “11-le” de baza:

A.C.MILAN
ANTRENOR: ARRIGO SACCHI

Galli – Tassotti, Baresi, Costacurta, Maldini – Donadoni, Rijkaard, Ancelotti,Colombo – Van Basten, Gullit

Una din cheile succesului lui Arrigo, conform spuselor acestuia,  a fost renuntarea la sistemul de marcaj om la om si adoptarea celui zonal declansat prin pressing ofensiv.

Sistemul defensiv al lui Sacchi era bazat pe recistigarea imediata a mingii printr-un pressing ofensiv, tenace si intensiv, concomitent cu “fortarea” jocului la ofsaid, impiedicind astfel adversarii sa joace. Principiile zonei: acoperirea simpla si multipla, dublaj in marcaj, schimbul de zone si adversar, erau executate cu ochii inchisi de milanezi. Orice miscare in teren era o miscare colectiva, se vedea unitatea sistemului. De altfel, Sacchi obisnuia la antrenamente sa-i aseze pe teren si sa-i miste cu mina in functie de pozitia mingii. Astfel le-a format reprezentari mentale, deprinderi, automatisme prin care reactionau diferitelor situatii aparute in joc.

In ceea ce priveste jocul ofensiv, Sacchi spunea:

“Totdeauna am cerut, cind aveam posesia, ca in fata purtatorului mingii sa fie cinci jucatori dintre care, obligatoriu, unul in stinga si unul in dreapta acestuia.”

Sistemul ofensiv era in principal bazat pe miscarea colectiva a jucatorilor, in asa fel incit sa se ajunga la verticalizari, incrucisari si invaluiri. Permanent mai multe solutii de pas pentru jucatorul care avea balonul.

Spre diferenta de Fabio Capello, care i-a succedat la conducerea Milanului dupa ce Arrigo a preluat nationala Italei, si care pe ultimii 20m le-a dat libertate lui Van Basten sau Gullit in alegerea solutiilor offensive, Sacchi impunea ca finalizarea sa vina in urma deprinderilor si automatismelor mai sus mentionate, exersate in antrenamente.

Acestea ar fi bornele tehnico-tactice de nastere a Marelui A.C. Milan sub comanda lui Arrigo Sacchi. Impreuna au cistigat un titlu si o supercupa a Italiei si de doua ori Cupa Campionilor Europeni. Prima oara, in 1989, cind au invins in finala Steaua Bucuresti cu  4-0. De remarcat ca in semifinala eliminasera Real Madrid cu 6-1, scor general in cele doua manse. Urmatorul an a fost rindul lui Benfica Lisabona sa se recunoasca invinsa, pierzind in finala cu   0-1.

In cei doi ani fatidici, 1989 si 1990, Milan a cistigat de fiecare data atit Supercupa Europei cit si Cupa Intercontinentala. Practic, in acei ani, nu aveau cu cine sa joace in lume.

Dar orice poveste, oricit ar fi de frumoasa, are un sfirsit.

Sacchi se desparte de Milan in 1991 si preia nationala Italiei. Cu aceasta ajunge in finala C.M 1994 din Statele Unite ale Americii. Dupa 120 de minute fara gol, contra Braziliei, Roberto Baggio, gheata de aur a Europei si cel mai bun jucator Italian in acea vreme, rateaza unul dintre penaltyurile de departajare, iar jucatorii cariocas cistiga cu 3-2.

In 1996 Sacchi paraseste nationala si revine la Milan pentru un an, dar nu mai reuseste sa faca istorie. Pina la retragerea definitiva ca si antrenor principal, a mai trecut pe la Atletico Madrid si Parma, iar ca director tehnic, la Real Madrid in 2004/2005.

Impunind standarde inalte, Arrigo Sacchi a ramas in istoria fotbalului ca unul din cei mai fini tacticieni, dar si ca cel care a ridicat la nivel de maiestrie marcajul zonal si presingul!

                                                       Prof. CIPRIAN URICAN