JOCURILE DE GÂNDIRE ȘI CONTEXTUALIZAREA GESTULUI TEHNIC

JOCURILE DE GÂNDIRE ȘI CONTEXTUALIZAREA GESTULUI TEHNIC

 

                                                                                                                       Lecțiile Allematore.net 

Autori:

    Luigi Del Sordo 

     Stefano Lorenzi                                                                                               

*Luigi Del Sordo a participat în noiembrie 2018 la seminarul organizat în București de www.coaches-ahead.ro  și www.allenatore.net

Nota traducătorului: Școala Fotbal = activitatea desfășurată cu copii între 5-12 ani

                                                                         Idei și propuneri pentru a lucra eficient în Școala Fotbal

 

JOCUL DE GÂNDIRE

Răsfoind revistele și cărțile specifice Școala Fotbal (nr.trad.: 5-12 ani) pentru Sectorul Juvenil, deseori întâlnim terminologia „jucătorul care gândește”.

De fapt, vorbind de un sport de situație, nu este greșit să-ți dorești formarea micilor jucători care gândesc în fiecare moment, în orice situație, cu minimum de erori, strategia justă și soluția adecvată.

În același timp, devine imperativă contextualizarea gesturilor tehnice în situațiile de joc în care sunt prezenți unul-doi adversari, unul-doi coechipieri, pentru că aceasta este realitatea cu care se confruntă jucătorii pe terenul de joc.

De aceea am considerat să vă expun câteva jocuri de gândire, de fapt tactice. Însă, la această vârstă, putem să înlocuim cuvântul TACTIC cu SITUAȚIONAL.

Jocul furnizează aspecte variate cum ar fi cele: sociale (copilul cooperează cu alți copii, socializare); educative (jocul se desfășoară după anumite reguli care trebuie respectate); cognitive (jocul reprezintă învățare, pînă când crește copilul montează și remontează diferitele construcții mentale, asimilând mișcările care vor fi cărămizile puse una peste alta).

Ca toate strategiile operative mai complexe, cele care caută să antreneze mușchiul cerebral, jocurile de gândire devin un instrument foarte util în procesul de învățare.

Partidele cu temă sunt un instrument care în manieră inductiv-deductivă ajută la dezvoltarea siguranței și a recunoașterii situațiilor cu mare ușurință din partea copiilor noștri.

Aceste jocuri sunt caracterizate de constrângeri de tip cognitiv, de sarcini care stresează abilitatea decizională a copiilor.

Caracteristica lor principală este aceea că se apropie de competiția reală prin dimensiunea terenului și numărul de jucători implicați, ca urmare a faptului că un copil poate avea un termen de timp și decizie mai mare ca cel trasat prin tema trasată de antrenor, iar acest lucru ține sub presiune constantă sfera sa cognitivă.

Fiind jocuri cu temă, antrenorul poate alege ce trebuie să lucreze din programul său: 1 Vs 1 pe diferite zone de teren, posesia mingii, tranziții, etc.

Introducerea jocurilor de gândire de la vârsta de 8 ani în sus trebuie să se producă cu cumpătare deoarece efortul cognitiv cerut copiilor trebuie să fie proporțional cu vârsta acestora. De aceea trebuie stabilită o doză de joc fără nicio temă la sfârșitul acestor exerciții dezvoltându-le astfel creativitatea.

Un alt instrument foarte util pentru dezvoltarea cognitivă a copiilor este „terenul îngrădit”!

Structura „terenului îngrădit” reproduce un teren de joc de dimensiuni reduse și variabile, dar în care prezența barierelor (mantelor) împiedică ieșirea mingii în afara suprafeței de joc; aceste barieră diferă în funcție de mărime și material, ele având rolul de a facilita un-doi-ul.

Obiectivele „terenului îngrădit” pot diferi: se poate utiliza pentru îmbunătățirea tehnicii, stimularea reflexelor și a reactivității, creșterea vitezei de joc și, nu în ultimul rând, îmbunătățirea pregătirii fizice deoarece în acest dreptunghi jocul nu se întrerupe.

Este foarte importantă structurarea antrenamentului în funcție de vârstă.

La fel ca și pentru jocurile cu temă și pentru jocuri pe „teren îngrădit” se pot  defini antrenamente conținând exerciții variate și motivante pentru tinerii fotbaliști.

Să analizăm câteva propuneri de jocuri pe care vi le fac pe această temă:

 

JOCURI CU TEMĂ

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.