Presing si presiune (2)

Presing si presiune (2)

Continuare a materialului Presing si presiune

La noi, antrenorii cer proprilor echipe sa intre in presing atunci cind mingea este scoasa in exterior, de exemplu cind fundasul central ii paseaza fundasului lateral din partea sa, care se demarca pe tusa. Sa retinem ca acesta este doar una din situatiile de delansare a presingului. Sa vedem ce oportunitati favorabile ne mai ofera jocul:

  • Atunci cind adversarul se pregateste sa preia o minge venita aerian
  • Dupa un pas gresit, slab, imprecis
  • Atunci cind adversarul primeste mingea cu spatele la joc
  • Cind preluarea – controlul mingii este gresit
  • Cind adversarul repune de la margine

Este evident ca pentru a folosi constant presingul ca si arma pentru a infringe adversarul, capacitatea fizica a jucatorilor trebuie sa se afle la parametri inalti. Oricum, oricit de bine pregatita fizic ar fi o echipa, ea nu poate efectua pressing 90 de minute. De aici intervin si alegerile tactice ale antrenorilor, care in functie de jucatorii pe care ii au la dispozitie, decid locul de unde echipa initiaza presingul. Sa presupunem ca antrenorul are la dispozitie doi atacanti, nu foarte inalti, dar care au o viteza deosebita. Alegerea tactica ar putea fi ca presingul sa fie declansat din preajma liniei de mijloc a terenului, pentru ca odata mingea recuperata, atacantii sa poata fi lansati pe spatii mari catre poarta adversa. In sens invers, daca atacantii au talie inalta, sint puternici, buni la jocul aerian dar in acelasi timp nu au o viteza deosebita, presingul poate fi initiat cit mai aproape de poarta adversa asfel incit, odata recuperata mingea in apropierea acesteia, calitatile acestora sa fie valorificate.

Deciziile tactice se iau si tinind cont de valoarea adversarului infruntat. Daca acesta este teoretic mai bun decit echipa proprie, ar fi extrem de riscant sa declansezi presingul aproape de poarta lui, pentru ca, daca adversarul reuseste sa iesa din strinsoare, linia noastra de fundasi fiind avansata, se creeaza un spatiu mare si liber intre el si poarta noastra.

Daca in schimb adversarul este mai slab decit noi, indicat ar fi ca presingul sa porneasca cit mai aproape de poarta acestuia.

Vedeti asadar ca tema presingului comporta alegeri bazate pe cunostinte profunde asupra jocului de fotbal. Trebuie exersat, educat, antrenat prin mijloace specifice. Exact ca invatarea elementelor si procedeelor tehnice la copii si juniori.

Prof. Ciprian Urican