Un element decisiv in jocul unei echipe invingatoare este, fara indoiala, presingul. In special pentru echipele care adopta apararea in zona, presingul este un factor esential, din el decurgind jocul la ofsaid, echipa scurta si ingusta sau, scopul suprem, finalizarea.
Ce este presingul? Termenul provine din limba engleza si il putem traduce ca “a presa; a sufoca; a insista”!
Presingul il putem defini ca actiunea mai multor coechipieri, din unul sau mai multe compartimente sau a intregii echipe, care are ca obiectiv limitarea timpului si spatiului purtatorului mingii si a colegilor apropiati acestuia, care pot primi balonul, cu scopul de a-l recupera!
Daca intreaga echipa intra in presing, efectul imediat este jocul la ofsaid!
Este important sa nu confundam presingul cu presiunea! Deseori vedem cum un jucator ataca adversarul cu mingea incercind sa-l deposedeze, sa-i blocheze pasa, sa se interpuna intre el si poarta proprie. Daca nu este urmat in acest atac de colegi putem spune ca:
Conceptul de presiune poate fi definit ca actiunea individuala de limitare a timpului si spatiului adversarului cu mingea, fara a fi urmat de colegii sai!
Revenind la presing, putem identifica trei tipuri in functie de zona de teren in care acesta este declansat:
- Presing defensiv – cind este declansat in treimea proprie de teren, inspre propria poarta
- Presing ofensiv – cind actiunea se desfasoara in treimea de mijloc, zona neutra
- Presing ultraofensiv – cind acesta este pornit in treimea adversa de teren, inspre poarta adversarului
Pentru exemplificare, urmariti echipele din Italia care prefera, dupa ce au pierdut mingea, sa se retraga in propria jumatate, in bloc functional, urmind ca la momentul oprtun sa declanseze unul din primele doua tipuri. In schimb, daca studiem jocul Barcelonei sau al Realului, observam ca jucatorii acestora incearca recuperarea mingii imediat ce au pierdut-o, in preajma careului adversarilor, deci apeleaza cu preponderenta la presingul ultraofensiv.
Continuarea intr-un material viitor
Prof. Ciprian Urican