Cercetarea talentului (3)

Cercetarea talentului (3)

6. Evaluarea talentului

Dacă în oricare dintre aceste arii (atitudine, tehnică şi fizic) sunt semnalate deficienţe, pentru a ajunge la standardul cerut, este nevoie de mult efort. Dar cu o atitudine pozitivă, favorabilă, totul este posibil!

Capacităţile tehnice şi fizice se pot îmbunătăţi! Dar, fără o atitudine bună nimic nu este posibil! Din această cauză această arie a talentului trebuie să fie cea mai importantă, când evaluăm un viitor jucător!

7. Cercetarea talentelor este numai primul pas

În zilele noastre problema cea mai importantă este „identificarea talentului”. Ce înseamnă acesta? Un nume pe un formular sau pe calculator?

Este un lucru periculos să considerăm că un jucător, care este descoperit în tinereţe, va rămâne întotdeauna în frunte? Cel mai important pas al lui este însă, dezvoltarea acestui talent!

Tinerii jucători aleşi au nevoie de un mediu în acre este solicitat la antrenamentul zilnic şi săptămânal. Jucătorii tineri trebuie să aibă şansele maxime de a avea succes în viaţa competitivă a fotbalului. Pentru acesta, este un lucru esenţial ca jucătorul să aibă cel mai bun antrenor posibil!

La urma urmei, ce îmbunătăţeşte performanţa jucătorilor? – antrenamentul, competiţia, înregistrările video şi partidele în direct. Toţi aceşti factori ajută la dezvoltarea unui jucător bun. Dar, cel mai important factor este antrenamentul zilnic într-o echipă, sub supravegherea unui antrenor cu o mare experienţă şi cunoştinţe vaste în fotbalul de performanţă!

Antrenamentul făcut în mod corespunzător, ar tebui să conducă la succesul tuturor jucătorilor în toate situaţiile realistice ale competiţiilor!

8. Relaţiile publice

8.1 Mass media

Antrenorul întotdeauna trebuie să aibă în vedere că interesul publicului contribuie la succesul fotbalului, şi că el are obligaţia să-i informeze pe cei care sunt interesaţi de echipa sa. Informaţia inteligentă şi bine cugetată susţine o partidă de fotbal!

Pentru acesta, antrenorul întotdeauna trebuie să stea la dispoziţia mass mediei. Această politică de acomodare este apreciată de către mass media, care va fi mai înţelegătoare când antrenorul consideră absolut necesar să-i refuze!

Antrenorul poate să capete respect exprimând opinia sa într-un mod calm şi clar adăugând la ea şi argumente rezonabile. El trebuie să-i privească pe jurnalişti ca pe acei profesionişti care înţeleg meciurile şi au dreptul la opinia lor! Nu ar trebui să-i deprecieze pe jurnalişti în nici-o situaţie!

Antrenorul nu trebuie invitat la exprimarea unor critici personale asupra altora sau la alte feluri de polemici! Este necesar ca el să evite o luptă verbală şi să răspundă la unele critici, prin mass media!

Cel mai important lucru este evitarea criticii arbitrului, în mass media!

Este recomandabil ca antrenorul să se calmeze după o partidă grea şi să vorbească cu mass media după ce îşi adună gândurile, sentimentele şi este echilibrat emoţional!

Nu este recomandabil pentru un antrenor să favorizeze un anume jurnalist sau reporter TV, în detrimentul celorlalţi! O astfel de politică, nu numai că va alerta partea defavorizată a mass mediei dar şi o mare parte a publicului care-şi va schimba uşor opţiunea!

8.2. Fair Play-ul

Antrenorul are cea mai mare responsabilitate în ceea ce priveşte respectarea principiilor jocului de către jucători. El are o influenţă directă asupra comportamentului jucătorilor şi trebuie să fie un exemplu bun pentru ei!

     Antrenorul trebuie să insiste asupra jocului „fără metode necinstite”! Victoria este mai dulce dacă este atinsă în mod cinstit şi onest!

De asemenea, antrenorul trebuie să clarifice cu jucătorii că, nu va tolera nici o formă de trişare, indiferent în ce direcţie, se dezvoltă o anumită situaţie. Trebuie să-i avertizeze că nu va trece cu vederea trucurile pentru a păcăli arbitrul, ca de exemplu plonjonul, simularea unor răniri, cererea pedepsirii opozanţilor, pierderea timpului, etc.

În plus, antrenorul trebuie să explice jucătorilor, că-i va pedepsi pe aceia care trişează sau nu respectă normele fair play-ului!

În special, antrenorul trebuie să-şi amintească faptul că este o personalitate publică, şi atitudinea sa faţă de jocul fair play, este vizibilă şi pentru fanii lui. Din această cauză, antrenorul nu are voie să critice şi să refuze decizia arbitrului în mod deschis prin compătimirea jucătorului pedepsit. El trebuie să-i conştientizeze pe jucători, despre influenţa lor ca antrenori asupra publicului spectator.

Antrenorul trebuie să accepte întotdeauna deciziile arbitrului! Totodată, el trebuie să-i respecte şi pe antrenorii echipelor adverse ca şi pe jucătorii lor!