Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (4)

Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (4)

Lectiile ALLEN@TORE.net

Massimo Lucchesi

Continuarea materialelor: Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (1), Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (2) si Organizarea tactica: faza de constructie in modul 3-4-3 (2)

Atacul cu doua puncte de referinta peste linia mingii

Jocul cu doua puncte de referinta (sustinere) deasupra liniei mingii, semnifica faptul ca poti porni atacul in profunzime avind mai multe alternative la dispozitie. Evident, nu este totdeauna posibil sa se elibereze doi jucatori de sarcinile defensive, de aceea antrenorul trebuie sa lucreze mult sistemul, anticipind mai multe oportunitati de dezvoltare a jocului in cadrul acestuia.

In cazul in care 5 recupereaza mingea, pe linga optiunile pe care le are, evidentiate in figura 1, poate utiliza o pasa “de iesire” catre 7 (1a) cum se vede in figura 9.

Pentru a evita dezordinea tactica este fundamental, avind doua puncte de referinta pentru iesirile verticale, sa se stabileasca miscarile lui 7 si 9, in sensul de defini care este primul primitor al balonului, si care este cel de-al doilea.

Ca definitie, primul primitor (receptor) de balon, este cel a carui demarcare o determina pe cea a colegului.

Cu mingea in posesia lui 5, primul receptor este 7, in timp ce al doilea va fi 9 (bineinteles ca aceasta alegere se poate modifica si corela in functie de caracteristicile jucatorilor).

Daca 7 se demarca in interior pentru a primi, 5 ii va pasa, in timp ce 9 se pregateste pentru plecarea in profunzime.

Odata ce a intrat in posesia mingii, 7 poate incerca pasa filtranta pentru 9 (3a) sau poate deschide jocul in zona “moarta” (3b), conform figurii de mai sus.

Daca 7 nu intra in interior, atunci 9 este cel care va primi mingea, iar in functie de cum se demarca se pot dezvolta solutiile aratate de figurile 11 si 12.