Dimiean Eduard
A absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Titu Maiorescu din București
Deține Certificat Analiză Tactică de Fotbal obținut la Barcelona
Analiza jocului de fotbal este un proces complex, în detaliu, care evidențiază comportamentele Micro (individual), Meso (linii, sectoare, inter-sectoare), Macro (colectiv).
Rolul analistului este unul extrem de important într-un club de fotbal având ca obiectiv esențial, prin studiu și filtru informațional, să asigure staff-ului tehnic un volum suficient de date care să corespundă cerințelor antrenorului principal.
În prezent multe cluburi de fotbal se bazează exclusiv pe analiza produsă de staff-ul tehnic iar în momentul schimbării acestuia un volum însemnat de date și informații se pierde.
Așadar sunt două opțiuni care pot fi luate în considerare:
– Asumuarea pierderii datelor și informațiilor care formează procesul de analiză odată cu schimbarea staff-ului.
– Implementarea unui departament propriu de analiză în cadrul clubului, soluție care oferă stabilitate și continuitate pe termen lung.
Tipuri de analiză în funcție de necesitățile echipei la care activăm
– Analiză înainte de meci (pre-meci, puncte slabe/forte ale adversarului și nu numai, cum se contracarează echipa adversă, setarea factorilor “cheie”)
– Analiză în timpul meciului (observarea și evaluarea aspectelor de maximă importanță, transmiterea acestora în timp real către staff-ul tehnic)
– Analiză după meci (post-meci, concluzii referitoare la meciul în sine observat și momentele specifice, situațiile care au făcut diferența în economia rezultatului final)
– Analiza pe termen lung (procesul de analiză este unul continuu, nu trebuie să fie sporadic, se includ antrenamentele și se observă factorii care influențează performanța echipei)
Rapoartele de analiză trebuie să clare și concise, astfel încât să nu “încarce” cu informații irelevante deciziile antrenorului în constituirea planului de meci.
În imaginile următoare, luate ca exemplu, observăm și analizăm comportamentele Micro și Macro care facilitează dezvoltarea blocului defensiv al celor de la FCSB din jos→mediu→înalt, extrase dintr-o partida CFR Cluj – FCSB.
Pe baza acestora putem identifica cât mai precis punctele forte dar și cele slabe ale unei echipe, inclusiv anumite tipare în joc.
Informațiile colectate trebuie să fie clare și realiste deoarece ulterior se vor dovedi extrem de importante în pregătirea planului de meci.
Iată cum analizăm dezvoltarea blocului defensiv advers
Observăm cum blocul defensiv al celor de la FCSB se dezvoltă progresiv în încercarea de a recupera balonul cât mai avansat în jumătatea adversă, un factor determinant fiind reprezentat de aplicarea efectivă a conceptului de minge acoperită. Gradual liniile câștigă înălțime, formația rămâne compactă în bloc defensiv jos și mediu, modificându-se în raport cu poziționarea posesorului pentru a crea o zonă activă de izolare a atacului advers în lateral.
De cealaltă parte CFR Cluj, printr-o circulație exactă a balonului, atrage adversarul într-un bloc defensiv înalt pentru a elibera spații. După o secvență de maxim 5 pase direcția de atac se modifică iar jucătorul din partea opusă devine liber. Odată ce atacul se reorientează există o serie de avantaje care se pot obține printre care: superioritate numerică, avantaj pozițional ofensiv (inserare în spațiul liber în afara câmpului vizual al adversarului direct), avantaj dinamic raportat la adversarul direct, posibilitatea unor dueluri 1v1 cu fundașul advers în care avantajul dinamic și calitativ să facă diferența.
Cum se transmit aceste informații într-o formă simplificată către staff-ul tehnic
Pe lângă analiza video, poate cel mai explicit instrument de expunere a comportamentelor evidențiate, se pot întocmi rapoarte care să evidențieze, scurt și la obiect , cele mai importante detalii remarcate alături de posibile soluții în stabilirea strategiei operative.
Puncte forte:
– Tranziție apărare-atac rapidă, contraatac.
– Presiune imediat după ce posesia a fost pierdută.
– Repliere rapidă în cazul în care mingea nu este recuperată rapid.
– Serie de avantaje poziționale la nivel micro pentru a bloca culoarele de pasă.
– Interacțiuni sincronizate inter-linii.
Puncte slabe:
– În bloc defensiv înalt, se creează spații între linii, (defensivă-mediană).
– Dezavantaj numeric în prima linie de presiune 3v2.
– Vigilență defensivă scăzută în coridoarele externe, (bloc defensiv înalt)
Cum putem depăși blocul defensiv advers expus?
- Atragerea echipei adverse să avanseze astfel încât să dezvolte un bloc defensiv înalt.
- Menținerea circulației balonului în amplitudine, schimbare continuă de direcție.
- Se pregătește ieșirea din presiune la momentul în care unul dintre mijlocașii interni activează presiunea în bloc înalt.
- Ieșire “Lavolpiana”, prin inserarea unui mijlocaș în lateralul liniei defensive.
- Exploatează superioritatea numerică obținută 3v2 în faza de start joc apoi continuarea 2v1 în faza de dispunere pozițională împotriva fundașului lateral advers.
- Mijlocașul din partea opusă caută avantajul pozițional în raport cu linia mediană adversă și dezvoltă în avantaj dinamic la momentul unei eventuale recepții pentru a accesa faza de finalizare.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.