Legile venirii si plecarii antrenorului de fotbal

Legile venirii si plecarii antrenorului de fotbal

In fotbalul de astazi, schimbarile antrenorilor sint ametitoare! Acceleratia, cu care ei vin si pleaca de la echipa, deriva din acceleratia generala a dezvoltarii societatii, afirmatie, fireste, sugerata de catre distinsul psiho-socio-filozof Alvin Tofler! In viteza aceasta, trecutul sare peste prezent si incaleca viitorul! Verbele se conjuga aiurea, persoana I la prezent, a doua plural la trecut si-a treia singular la viitor! Profesorul suplinitor roman apreciind, desigur, acest lucru cu nota 10! Babilonia e totala! Echipele isi schimba antrenorii din doua in doua etape, precum domnii senatori Partidele!

Intrebarile vin firesc: cum se mai pot angaja, cum stiu ei cind sa vina, cind sa plece? Iata ce credem noi:

   Angajarea

Legile angajarii antrenorului la o noua echipa nu sint prea multe   si-n plus sint si foarte greu de realizat. Totusi:

Prima ar fi aceea care-ti cere tie, antrenor fara echipa, sa te bagi, daca, desigur, “gasesti” si te vor oamenii, la o trupa in crestere! La o echipa cu jucatori buni, care inca n-au obtinut rezultate, dar pe care instinctual tau le “presimte” c-ar putea aparea! Se-ntelege ca tot “nasul”, dar si “ochii” trebuie sa-ti arate daca are bani si Patron de caracter Clubul ales!

A doua lege a “intrarii” antrenorului la o noua echipa ar putea spune: “du-te la echipa aflata in dificultate, dar pe care tu o simti ca poate mai mult”, in care Sponsorul investeste si care mai are si ceva jucatori!

Trei: “Baga-te, doar, de la inceput”! De la inceputul Campionatului sau al Returului! Ca sa poti controla tu pregatirea, formatia, conceptia, sistemul si-atitea altele!

Patru: “Angajeaza-te la echipe pe la care-ai mai fost si unde-ai scos rezultate”! Memoria colectiva functioneaza din plin in aceste cazuri, lumea nu te uita si te-asteapta cu aplauze! Sint antrenori care-au trecut de cite 3-4-5-6-7 ori pe la aceeasi echipa!

Contraindicatii la angajare

Unu: “Nu te duce la echipe aflate in cadere libera”! Pe care un “ochi” de meserias le vede déjà cazute, care par irecuperabile! Sint foarte rare cazurile in care se mai poate redresa corabia! Aproape ca n-avem “ezemple”! Cazi impreuna cu ei, absolut nevinovat, si nu-ti mai revii vreo 5 ani! Daca-ti mai revii!

Doi: “Nu te baga dupa unii colegi”! Colegi de valoare sau de non-valoare, dar care sint recunoscuti ca lasa urme adinci dupa ei! In special nu e bine sa te duci dupa antrenori de valoare, pentru ca lumea, orice-ai face, va tinde sa te compare mereu cu predecesorul! Si nici bine nu e sa te duci dupa antrenori recunoscuti ca secatuiesc bugetul Clubului si buzunarul Patronului!

Trei: “Nu te baga dupa vreo mare performanta a echipei”! Pentru ca n-ai s-o poti repeat si te “curata” baietii dupa doua etape!

Patru: “Nu te baga la echipe sarace”! No comment! Unde bani nu e, nimic nu e! Pardon “mon cher”!

Cinci: “Nu e bine sa te lasi ademenit de conducatori ciudati”! De “finantatori” capriciosi! De-un “boss” a carui deviza capitalista in viata si-n fotbal spune ca “pe banii mei fac ce vreau, eu te-am adus, eu te curat, de mine, liber, adio, pa si pusi”!

Demisia

Ei, aici e foarte interesant! Demisia, ca si angajarea, reprezinta un moment crucial al Antrenorului de fotbal! Momentul cel mai “dureros” al meseriei! Un moment tragic, o decizie dura, de fapt, un fel de harakiri!

In vederea realizarii unei demisii bune, a unei demisii decente si onorabile, la timp, care sa nu lase rani, s-ar cere respectate urmatoarele legi:

Unu: “Pleaca atunci cind esti in plina serie proasta”! N-ai nici o sansa sa-ti revii! De la trei meciuri pierdute incolo, e doar intunericul! Si la sfirsit tot te schimba! Si ramii sifonat citiva ani! Asa ca ia-le-o tu inainte! Se va spune, cu respect, ca ti-ai dat o “demisie de onoare”!

Doi: “Pleaca dupa ce-ai atins o nesperata performanta”! Ia-ti “restantele”, da o masa, zi-le ceva de “probleme familiale” sau de “sanatate” si “valea”! In alta parte, pe alte meleaguri, sub alte culori, in plina glorie, cu un alt contract mare si gros!

Contraindicatii la “plecari”:

“Nu pleca de unde e bine”! Nu pleca atunci cind iti merge echipa pentru ca e foarte putin probabil sa-ti mearga bine si noua echipa!

Si-ar mai fi si alte “legi”! Desi, mai corect ar fi, poate, ca fiecare sa-si descopere propriile legi, care sa-i calauzeasca angajarea si plecarea! Bineinteles, daca-si poate permite sa aleaga…Pentru ca, de obicei, antrenorii de astazi se arunca oriunde se elibereaza un loc…! Conform strabunei zicale care spune ca “fiecare pe legea lui piere…”!

 prof. Ion. V. Ionescu