Self made man

Self made man

„Omul care se formeaza singur”

O tema de filozofie sociala. De filozofie a fotbalului. Intr-o pauza competitionala subiectul merge. Cu atit mai mult cu cit, astazi, Antrenorul suporta in mod dramatic trecerea de la psiho- filozofia unui sistem la cea a altuia! Obligat sa se formeze si sa profeseze in asa-zisul capitalism de astazi, el este inca prizonierul conceptional al comunismului de ieri, in care s-a nascut, a crescut, a jucat si poate a antrenat.

Sa vedem insa contradictiile Antrenorului roman. Si sa mai vedem de ce antrenorul roman de astazi s-a degradat profesional fata de perioada in care pregatea si actiona la comanda si sub un sever control!? De ce adica libertatea de astazi, in loc sa-i stimuleze dezvoltarea, i-o frineaza? Trebuie, desigur, sa precizam ca, in cele ce urmeaza, plecam de la doua premise, pe care le evidentiaza atit practica actuala, cit si, in ansamblu, societatea noastra de fotbal, si anume ca in general, cu unele exceptii, Antrenorul nostru este inferior profesional celui de-acum 10-15-20 de ani, si ca el, din factor care determina inainte dezvoltarea jocului si a jucatorilor, a devenit factor care determina in prezent una din cauzele care incetinesc aceasta dezvoltare! Bineinteles ca vor fi si pareri contrare cu privire la interpretarea si concluziile problemei, dar asta tine tot de libertatea de astazi a fiecaruia de-a nu fi de acord cu nimeni decit cu el insusi!

Dar sa trecem la subiect!

Primul soc pe care-l sufera tinarul Antrenor al timpurilor noastre este dat de faptul ca pe el nu-l ajuta nimeni sa invete si sa se perfectioneze in meseria pe care si-a ales-o! Mentalul sau fiind obisnuit ca Federatia, Scoala de Antrenori, Colegiile tehnice, Presa, ma rog, Cineva de sus sa-l formeze si sa-l dezvolte! Sa-i dea carti, reviste, articole, casete! Cum se face antrenamentul, tactica, strategia, planificarea, formatia, selectia, cantonamentul, meniul! Numai ca, daca inainte “organele” de mai sus il indrumau in asa ceva si-l verificau chiar, astazi ele l-au parasit, lasindu-l sa se descurce singur! Self made man! Descarca-te singur! Omul care se formeaza singur este in principiu si filozofia societatii pe care cu atita bucurie-o construim! Cine nu poate, cine nu se descurca, piere! Darwinism socio-profesional! Antrenorii care provin din fosti jucatori, clacheaza in special pentru ca nu inteleg ca trebuie sa-si fie proprii profesori! Sa invete singuri! Sa-si formeze o cultura generala si fotbalistica, psihologica si pedagogica, tactica, strategica si comportamentala! Citind, studiind, participind la Congrese, la Scoli din Occident, pentru ca nimeni, conform regulilor capitaliste, nu se va ocupa sa-l duca de mina, in cariera pe care a imbratisat-o! Bineinteles ca o Federatie mai desteapta si mai profesionista, inainte de a-l pune la Nationala, il determina sa faca cursuri la Koln si Coverciano, dar, astazi nici pe Federatie nu o obliga cineva sa fie desteapta si profesionista! Si ea este autonoma, si ea este libera! Si ea se formeaza singura! Zeci si sute de antrenori asteapta naivi ca cei de sus sa-i invete meseria, nerealizind ca astazi sistemul nu se ocupa cu scolarizarea si profesionalizarea antrenorilor! Sistemul, prin Federatie si prin Scoala de Antrenori, iti preda cursuri si-ti ofera Carnetul de antrenor! De aici, te descurci singur cu el!

Astfel, o prima concluzie ar fi aceea ca, daca vrei sa ajungi antrenor, sa devii mare, sa ai bani si glorie, atunci, pregateste-te singur baiete! Scoate niscaiva parai si plateste-ti cursuri in Italia, Anglia, Germania si Franta, cumpara-ti carti si casete, gindeste si mediteaza, da bani ca sa devii destept si cult, si dupa aceea apuca-te de treaba! Astfel, ajungi cum ajungi pe-acolo pe sus, la A, la B sau chiar la Loturi, stai un meci, doua, vad oamenii ca esti habarnist si-ti dau papucii! Ar mai fi poate o solutie, o scapare! Sa fii supradotat, sa fii foarte inteligent si sa fii prins din zbor cum e treaba, pe-acolo prin Spania, pe unde te-a dus impresarul, sa vii apoi acasa si sa te descurci! Sa obtii rezultate! Dar citi sint oare din astia?

Al doilea soc al antrenorului roman de astazi este determinat de incapacitatea sa de repliere! De revenire dupa cadere! Sint zeci de antrenori care, dupa primul esec si dupa prima “schimbare”, nu-si mai revin si ies definitiv din scena! Pe de o parte, pentru ca, astazi, sint foarte multi antrenori care asteapta, pe de alta pentru ca revenirea cere forta psihica, cere valoare, cere rezultate! Lucruri pe care tinarul “meserias” nu le are!

Trei:

Insa cea mai crunta dezamagire o au marii jucatori, care, trecind de pe gazon direct pe banca tehnica, rateaza! Dupa care sint schimbati, uitarea s-asterne peste gloria lor de altadata si traiesc chinuitor drama omului neinteles si marginalizat! Neinteles de catre aceia care numesc antrenorii, dar incapabili ei insisi sa inteleaga ca meseria de antrenor e una si cea de jucator alta! Ca, pentru a fi un antrenor e nevoie de Minte, de Cultura, de Morala! E nevoie de un alt nivel! Pe care-l cistigi citind, gindind, studiind, vorbind, ascultind, vazind!

Veti spune probabil ca, pina la urma, tot talentul conteaza! Harul pentru meserie! Ca, degeaba carte, daca n-ai “stofa”! Este adevarat! Dar si harul pentru ca sa se poata valorifica trebuie imbracat in cunostinte, in cultura, in inteligenta si comportament profesionist! Lucescu este cel mai bun exemplu! Talent + stiinta + cultura + munca + profesionism! Plus, desigur, ceva “diplomatie”, ceva “strategie”!

Pobabil insa,

ca odata asimilata Europei civilizate, Europei profesioniste, tara noastra va fi capabila sa dezvolte si ea un sistem modern de perfectionare a antrenorilor! Sa-si dezvolte o Scoala Nationala de inalta valoare stiintifica, in care fostii jucatori, precum si toti aceia care se simt tentati de aceasta profesie, sa se formeze la nivelul marilor profesionisti din marele fotbal! Pentru ca potentialii nostri antrenori sa accepte ideea ca meseria aceasta este, alaturi de talent, inspiratie si smecherie, si-o foarte complexa stiinta!

Pina atunci insa, fratilor, descurcati-va singuri! Cistigati meciul urmator ca sa-l mai prindeti si pe cel care urmeaza…Bafta!!!

                                                           Prof. Ion V. Ionescu