15 lucruri pe care un parinte de tinar fotbalist trebuie sa le ia in considerare (2)

NOTACOACES-AHEAD.RO”:

Prima parte a acestui articol a obtinut, de departe, cele mai multe aprecieri din partea prietenilor “coaches-ahead.ro”! Sint curios daca partea a-2-a a materialului va dobori acest record. Foarte multi dintre voi ne-au scris aratindu-se interesati de publicarea altor materiale de acest gen. O vom mai face pina vom schimba in bine fotbalul romanesc si comportamentul tuturor celor care au tangenta cu el!

fotbal-copii-2

Unul din siteurile cu care tin legatura este GRASSROOTS FOOTBALL COACHING.

Este foarte interesant, sint multe articole care trateaza metodica antrenamentelor pentru copii, adulti si jucatori profesionisti de fotbal.

Mi-a atras atentia in special unul scris de Mike Trusson, antrenor formator UEFA si fost mijlocas al echipelor Gillingham, Brighton, Rotherhan United, Sheffield United.

Consider ca este de actualitate pentru fotbalul romanesc, in care, comportamentul unora dintre parintii tinerilor fotbalisti continua sa fie o frina in dezvoltarea acestora. Bineinteles, cu acordul mai mult sau mai putin tacit al conducatorilor si antrenorilor diferitelor cluburi si asociatii sportive.

Iata asadar sfaturile pentru parinti ale lui Mike Trusson:

“Parinte de fotbalist. Este ceva minunat si précis, dar poate fi si ceva extrem de dificil. Marea majoritate este la inaltime. Implicati, acorda suport, incurajeaza, sint alaturi de copil indiferent daca cistiga sau pierde. Cei mai buni au o perspectiva de ansamblu sanatoasa, insa, din nefericire, sint si citiva care nu o au!”

fotbal-copii-3

 

  1. Faceti numai comentarii pozitive de pe marginea terenului. Incurajati-i permanent. Copiilor nu trebuie sa le reamintesti permanent despre erorile si greselile pe care le fac. Antrenorii ii instruiesc fie in timpul jocului sau la pauza jocului, si mai ales, de-a lungul antrenamentelor.
  2. Evitati sa strigati sau sa faceti comentarii negative la adresa jucatorilor adversi in timpul partidelor oficiale. Acest lucru ar trebui sa fie simplu de inteles: vorbim despre copii, nu despre adulti profesionisti care sint platiti pentru a juca!
  3. Incercati sa mentineti pe cit posibil interactiune sanatoasa cu parintii celeilalte echipe. Ce nu-i de inteles? Dumneavoastra vreti ca echipa copilului vostru sa cistige, ei cea a copilului lor. Dar acest aspect nu trebuie sa ne rapeasca bunul simt si caracterul.
  4. Parintii din “cealalta echipa” nu sint inamicii vostri. Si nici copiii lor!
  5. Care este cel mai usor lucru in sporturile colective? Sa critici arbitri! Nu-I mai criticati! De multe ori oficialii fac greseli. Care, din pacate, afeceteaza rezultatul final. Insa la un joc de copii, rar sint recompensati pe masura pentru efortul prestat, iar cei mai multi dintre ei vor sa fie corecti si obiectivi. Dati-le o pauza!fotbal-copii-4
  6. Concret, rabufnirile parintilor de pe marginea terenului la adresa arbitrilor, transmite pentru copii semnalul ca tot ce merge prost in jocul echipei, pe teren, este din vina celor care conduc jocul. Iar asta nu-i formula succesului!
  7. Incurajari de genul “bravo arbitre!” sau “buna decizie” ii dau siguranta arbitrului, il fac mai concentrat, straduindu-se sa nu greseasca.
  8. Nu va plimbati si gesticulati de-a lungul liniei de tusa a terenului: este enervant pentru jucatori si total inadecvat. In special pentru propriul copil caruia strigindu-i, ii distrugeti concentrarea si ii slabiti increderea in alegerea diferitelor solutii. Este total neproductiv. Daca vreti sa antrenati, obtineti-va certificat de antrenor si apoi aplicati pentru o slujba!
  9. Toti simtim si sintem tentati sa spunem anumite lucruri in “focul luptei”. Dar pe jucatori nu-i scuzam cind aleg solutii gresite in “focul luptei” (faulturi, excluderi,penalturi). Asa ca ar fi indicat sa judecam cu aceeasi balanta. Intrebati-va: voi fi mindru de ceea ce am spus cind ma trezesc mine dimineata?
  10. Parcarea din fata terenului nu este locul unde “sa aprindem focul”. Indiferent ca e vorba de o decizie a antrenorului, a arbitrului sau un comentariu pe care l-ati auzit, lasati-o balta! Nu va rafuiti cu nimeni dupa terminarea jocului. Duceti-va acasa si relaxati-va. Vorbiti optimist si pozitiv cu copilul dumneavoastra. Intoarcerea catre casa este tot atit de importanta ca si meciul in sine. Creati o stare de bine copilului discutind cit puteti de frumos cu el despre joc, colegi, antrenor sau atmosfera!

fotbal-copii-1

Traducerea: Ciprian Urican