2 / JOCURILE DE GÂNDIRE ȘI CONTEXTUALIZAREA GESTULUI TEHNIC

2 / JOCURILE DE GÂNDIRE ȘI CONTEXTUALIZAREA GESTULUI TEHNIC

 

                                                                                                                       Lecțiile Allematore.net 

Autori:

    Luigi Del Sordo 

     Stefano Lorenzi                                                                                               

*Luigi Del Sordo a participat în noiembrie 2018 la seminarul organizat în București de www.coaches-ahead.ro  și www.allenatore.net

Nota traducătorului: Școala Fotbal = activitatea desfășurată cu copii între 5-12 ani

                                                                         Idei și propuneri pentru a lucra eficient în Școala Fotbal

 

1 – LUAREA DECIZIILOR

De-a lungul existenței sale, ființa umană a fost constrânsă să ia decizii sau să facă alegeri care i-au putut schimba determinant viitorul.

Alegerile pot avea nivel diferit al încărcăturii cognitive și nu întotdeauna sunt proporționale cu vârsta individului.

Să luăm ca exemplu copiii care termină clasa a-8-a și trebuie să-și aleagă un liceu care să le satisfacă aptitudinile, aspiranțele sau visele din acel moment.

Tocmai pentru importanța sarcinii pe care o are, școala este echipată cu informații formative pe care să le transmită familiei cu scopul de a le clarifica ideile și opțiunile celor indeciși.

Dacă încercăm să proiectăm toate acestea într-un mediu formativ în interiorul Școlii Fotbal (copii 5-12 ani), putem afirma că cel mai dificil lucru pentru un antrenor (instructor) nu este acela de a învăța copilul să conducă mingea cu exteriorul și să o oprească cu talpa (de exemplu), ci de a crea situațiile de    joc-stimul care îl antrenează să ia decizii, să gândească.

Copii noștri nu sunt roboți, ei au creier, minte, gândire, creativitate, imaginație, fantezie.

Trebuie antrenați să-și folosească propriile resurse pentru depășirea obstacolelor, iar atunci când sarcina pe care trebuie să o îndeplinească este prea dificilă trebuie să-i ajutăm în găsirea strategiei de intervenție.

Problem solving (găsirea soluțiilor) și Decision making (luarea deciziilor) sunt două abilități care interacționează între ele adecvat solicitate, acționând asupra motivației personale, autostimei și siguranței individului.

Continuăm să vă prezentăm și în această a doua parte a Jocurilor de Gândire diferite situații care au obiectivul de a dezvolta aceste aptitudini.

Subiectele pe care le vom aprofunda în continuare sunt jocurile psihocinetice și posesiile în superioritate numerică, respectând progresivitatea în funcție de vârstă pentru dezvoltarea strategiilor decizionale și colaborative.

 

2 – JOCURILE PSIHOCINETICE

Prin componentă psihocinetică se înțelege procesul exact prin care se creează legătura dintre un impuls mental și o reacție motorie.

Scopul acestor exerciții este acela de a stimula copilul să reacționeze în cel mai scurt timp posibil la un impuls extern (auditiv, vizual, tactil…), generând un răspuns motoriu eficient.

Dacă bagajul motoriu al fiecărui copil este unul bogat și aprofundat, există o mare probabilitate ca acesta să recunoască și să răspundă rapid la situațiile ivite, având o mai mare siguranță față de răspunsul dat în cazul experiențelor noi.

Calitățile cognitive pe care acestea le stimulează și îmbunătățesc sunt:

  • Viteza de gândire
  • Selecția rapidă a informațiilor
  • Rezolvarea eficientă a acțiunii

 

VRĂJITORUL COMANDĂ CULOAREA

În interiorul unei suprafețe de 20/10m, presărată cu copete de diferite culori, copiii se mișcă conducând mingea cu piciorul. La semnalul antrenorului care strigă o culoare, jucătorii caută să ajungă cât mai repede la copetele de acea culoare fără ca mingea pe care o au să fie capturată de Copilul/ Vrăjitoar.

Copilul căruia i-a fost luată mingea devine prizonier și devine Vrăjitoare în turul următor.

Variante

  • Și Vrăjitorul conduce o minge în timp ce încearcă să o fure altui copil
  • Creștem numărul Vrăjitorilor
  • Vrăjitorii formează un cuplu și se țin de n- când încearcă recuperarea mingii

Conținut Restricționat

Ne pare rău dar numai utilizatorii cu conturi Premium pot accesa această postare. Dacă ai un cont Premium, te rugăm să te loghezi.

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.