Continuare a materialui Analiza unei echipe
In al treilea rind, urmarim Stilul de joc!
Poate cel mai evident aspect in jocul unei echipe, cel care iti sare in ochi chiar daca nu esti specialist, este stilul acesteia. La modul general, echipele joaca:
- combinativ
- direct
- alternativ
Brazilienii au inclinatie spre jocul combinativ, le place sa mingiie mingea, sa o tina in posesia lor, sa “danseze” cu ea. Italienii joaca direct pe poarta, incercind, ca o prima solutie a fazei ofensive, sa angajeze atacantii direct pe poarta. Spaniolii sint “poeti”, le place si sa aiba mingea, dar si sa o vada in plasa adversarilor. Jocul lor are un caracter alternativ.
Stilul este ceea ce se manifesta, ce se observa cu preponderenta la o echipa.
In al patrulea rind vine sistemul de pase!
Acest aspect este strins legat de stilul de joc, am putea spune ca ambele se influenteazap reciproc in mod direct.
Pasa, ca element tehnico-tactic, poate fi scurta, medie sau lunga. Implicit, sistemul poate fi unul de pase lungi, medii sau scurte si poate reprezenta traditia unui club sau filozofia unui antrenor. Sa ne amintim de Steaua care cistiga Cupa Campionilor, erau supranumiti “vitezistii” pentru ca aveau un sistem de de pase scurte – medii pe care il derulau in mare viteza, primind mingea permanent in miscare si pe spatii libere.
Un alt exemplu de sistem de pase specific prin traditie, ne amintim a fi cel al fotbalului anglo–saxon inainte ca acesta sa se fi “europenizat” prin transplantul de jucatori si antrenori straini. Era unul bazat pe pase lungi, lovituri de cap si recuperari a celei de-a 2-a mingi.
prof. Ciprian Urican
Continuarea intr-un material viitor