Analiza video a lui Pep Guardiola (2)

Inovatorul

In legatura cu modul in care Pep decide sa atace adversarii, similar cu sahul, Kasparov zice: Tu nu poti ataca in acelasi mod daca esti pe varful unui munte sau intr-un camp deschis.

In Hospitalet, oras din Spania, Ferran Adria, bucatar, la o cina cu Pep: Guardiola, ca si antrenor, e un mare innovator. Pep raspunde: Uite, Ferran, tot ce fac eu e sa vad un video si apoi incerc sa gasesc solutii pentru a-mi domina adversarii. Tot ce fac e sa-mi studiez armele si sa le adaptez la orice situatie.

Martin Hall, antreprenor, spune – aceasta vocative de inovator al lui Pep se conecteaza cu spiritual antreprenorial al Germaniei. Nu stiu ce cred oamenii de fotbal din Germania despre el, dar stiu un numar mare de businessmani si de manageri din tara care sunt perfectionisti si inovatori. Traieste sa faci greseli si cauta perfectiunea. BMW, Audi si Siemens: Urmareste capacitatea de inovare a lor si cum cauta perfectiunea, produsul perfect. Acest fel de a fi ii apartine si lui Pep, care constant e concentrat pe research si inovatie. ASTA E FORTA LUI. Alt punct forte este capacitatea de adaptare. Daca privim indeaproape, Guardiola nu joaca la Bayern ca la Barcelona, ci s-a adaptat la jucatori si la tara. Pe de alta parte, stilul pe care echipa l-a avut in 2013 nu are de a face cu cel pe care echipa il are azi.

Carles Plachart – mai mult decat un simplu om din staff

Pentru a intelege mai profund cum se analizeaza video la Bayern, e esential sa ne referim la Carles Planchart, seful analistilor lui Guardiola, chiar de cand a inceput sa antreneze la Barca B, in 2007. Planchart explica in detaliu munca pe care el si echipa lui o fac. Acolo sunt doua parti: analiza echipei noastre si a adversarului. Doua lumi diferite. Noi suntem un club care joaca din trei in trei zile si daca gresesti – platesti. Mai ales din cauza lipsei de timp, nu e nevoie sa transmiti pe teren jucatorilor ce fac gresit. Daca ai o saptamana full de antrenament poti prepara o serie de exercitii de corectare. De exemplu, daca linia de fund e prea sus sau prea jos, sau daca sunt spatii mari intre linii, nu oferim suficienta amplitudine etc.

Carles PlachartPlanchart, video analist personal Pep Guardiola

In cazul nostru, cel mai rapid mod de a transmite informatii este sa le aratam video-uri pentru ca ideile in acest mod se implementeaza repede.

Dupa fiecare joc, analistii trag concluzii individual sau colectiv, ori strategii tactice. De obicei, corectiile individuale sau strategice sunt facute imediat, in asa fel incat ele pot fi luate in seama imediat ce analizele video sunt gata pentru urmatoarea sedinta.

In acest sezon, Plachart a adaugat un nou detaliu: pe langa actiuni tactice, el analizeaza si actiuni individuale. In aditie la jocul colectiv, are si toate actiunile specifice ale fiecarui jucator, toate situatiile in care a fost implicat, pentru a intelege daca deciziile luate de fiecare individ sunt bune/proaste. Pentru fiecare jucator e un dosar cu toate actiunile lui comentate si descrise. Dupa un joc, sunt sortate in functie de stilul de joc: Pas, dribling etc. Una peste alta, in ziua de antrenament poti arata tuturor imagini specifice si corectii referitoare la munca individuala sau la linia tactica, tactica in sine etc.

In plus, zice Planchart, mereu ne uitam la tot jocul. In acel fisier care este trimis controlam tot jocul si alegem actiunile pe care le vom selecta pentru un jucator/grup cu comentariile noastre fix sub video. Acest lucru il facem deoarece, in afara de detaliile tactice, Guardiola vrea si o parere a noastra legata de joc.

guardiola-mourinhoIntalnindu-l pe Jose Mourinho. Aparentele inseala, cei doi s-au salutat in acel moment privindu-se in ochi.

Al doilea aspect al analizei noastre este sa ne distrugem adversarul, o importanta problema deoarece este influentata de felul cum alegem jocurile pentru analiza.

Este esential sa analizam adversarul in cel mai bun sistem de analiza(nu ca masinarie ci ca mod de organizare – as sublinia eu), Pep le foloseste cu cateva zile inainte ca jocul sa aiba loc asa ca suntem mereu in stare de alerta. La Barca, cand am jucat finala UCL, am analizat 12 jocuri ale adversarului. In sedintele obisnuite vedeam cam 5-6 jocuri.

Dupa ce analizam aceste 5-6 jocuri, Planchart facea un raport catre Pep. O relatie vizuala intre ei pentru a face mai usor transmiterea mesajului catre antrenor-jucatori. Normal, cand un joc se termina, in acea noapte sau in dimineata urmatoare, ei trimit deja urmatorul adversar. Lucrez cu o saptamana in avans. Normal ma focusez  pe adversarul din jocul urmator.

Guardiola citeste raportul initial ce consta in 5-6 jocuri ale adversarului pentru a-si face o idee generala si  prepara exercitii pentru jocul urmator. In programul de antrenament ulterior, in colaborare cu secunzii, se focuseaza pe anumite aspecte ale jocului. In zilele urmatoare analizeaza adversarul urmarind meciuri si momente tragand concluzii. Apoi aleg strategii, se gandesc la jocul incheiat, ce schimbari sa faca, aspect motivational sau idei tactice.

bayern